COVID-19 влезе в най-големия бежански лагер в света

COVID-19 влезе в най-големия бежански лагер в света

© Associated Press

Хуманитарни организации бият тревога: в бежански лагер с 800 хил. души в него, основно рохинджи, е потвърден първият случай на COVID-19. Ако властите в Бангладеш не получат помощ отвън, катастрофата е неизбежна, пише „Дойче веле“.

От началото на пандемията неправителствените организации алармират, че разпространението на COVID-19 в бежанските лагери би довело до катастрофални последствия. За да предотвратят подобен сценарий, още в началото на април властите в Бангладеш ограничиха влизането и излизането в бежанския лагер Кутупалонг. Това е най-големият лагер за бежанци в света – в него живеят над 800 хиляди души, основно представители на малцинството рохинджи, избягали от Мианмар.

Неправителствените организации на терен в последните седмици, доколкото е възможно, се подготвяха за момента, в който заразата ще достигне лагера. Медицински персонал беше обучен, бяха изградени и обособени изолационни отделения. По данни на „Международен спасителен комитет“ е предвидено създаването на 1700 изолирани легла, както и интензивни отделения, снабдени с 10 респиратора.

Преди няколко дни един от обитателите се почувствал зле. Лекар му направил тест за COVID-19, който след това е изпратен в лаборатория в Бангладеш. Оттам са потвърдили съмненията. Пред ДВ Мохамед Махфузар Рахман от правителствената Комисия за бежанци, помощ и репатриране, която отговаря за лагера Кутупалонг, заяви, че болният се лекува в изолирано отделение в болница на организацията „Лекари без граници“. На шестима членове на семейството му са взети проби, които се изследват в медицинска лаборатория.

Правителството на Бангладеш и неправителствените организации работят върху проследяването на веригата на заразяване, потвърдиха от „Международен спасителен комитет“ за „Дойче веле“.

Потвърденият случай на коронавирус представлява заплаха за над 855 хиляди бежанци в лагери и още 440 хиляди, живеещи в непосредствена близост до него. Извън лагера вече е имало случаи на COVID-19, но по данни на правителството ситуацията е под контрол.

Маниш Агравал, ръководител на „Международен спасителен комитет“ в Бангладеш, предупреждава, че без допълнителна помощ катастрофата в лагера трудно ще бъде предотвратена. „Лечебните заведения вече са препълнени. Липсват необходимото оборудване, медицински персонал и места за лечение на болните.“

Санитарните възли също са недостатъчни. Много семейства си делят общи тоалетни. Пред източниците на питейна вода и пералните помещения се образуват дълги опашки. Спазването на социална дистанция в тесните помещения, в които обитателите на лагера живеят, изглежда невъзможно. При подобни условия бързото разпространение на вируса изглежда неизбежно.

Въпреки множеството информационни кампании, проведени на езика на рохинджите, хората продължават да не са информирани, посочва Агравал. Това се дължи и на факта, че Бангладеш ограничи достъпа до интернет, за да предотврати разпространението на слухове и фалшиви новини. На запитване на ДВ дали информацията за първия потвърден случай на COVID-19 в лагера е достигнал до хората там от „Международен спасителен комитет“ не можаха да отговорят.Коментар на новината чрез Facebook