Церемонията за оскарите официално е отложена с 2 месеца

Церемонията за оскарите официално е отложена с 2 месеца

© Reuters

Церемонията за връчване наградите на американската Академия за кино изкуства и науки официално бе отложена с два месеца и ще се проведе на 25 април 2021 г., съобщиха организаторите.

Промяната ще принуди и други събития от сезона на наградите като Златните глобуси да бъдат преместени. Британската академия за кино и телевизионни изкуства (BAFTA) обяви в понеделник, че церемонията през 2021 г. ще е на 11 април, а не на 14 февруари.

Причината е хаосът в индустрията, предизвикан от пандемията от новия коронавирус. Заради него се объркаха графиците за излизане на екран на нови филми, често разчетени така, че да направят впечатление в навечерието на номинациите за церемонията в края на февруари.

Академията удължи от 31 декември 2020 г. на 28 февруари 2021 г. срока, в който ще се приема номиниране на филми за авторитетната награда. Целта е „да се позволи на създателите на филми да довършат и представят произведенията си без да бъдат наказвани заради нещо извън контрола на когото и да е“.

Големите студия подновяват премиерите от края на юли, след като десетки заглавия вече бяха отложени за догодина.

Промяна на датата на гала вечерта се случва за четвърти път в 93-годишната история на наградите. Това е ставало през 1938 г. заради наводнения в Лос Анджелис, през 1968 г. заради убийството на Мартин Лутър Кинг и през 1981 г. след опита за убийство на президента Роналд Рейгън.Коментар на новината чрез Facebook