Хиляди излязоха по улиците на полските градове в подкрепана ЛГБТ общността

Хиляди излязоха по улиците на полските градове в подкрепана ЛГБТ общността

© Reuters

Хиляди излязоха по улиците на няколко полски града този уикенд, за да покажат солидарността си с ЛГБТ общността, след като гей парад стана обект на атаки миналия уикенд в град Бялисток в Източна Полша, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тогава по време на нападението в Бялисток участниците в гей парада бяха замеряни с камъни, яйца и бомбички, а полицаите, опитващи се да въведат ред също бяха атакувани.

Вчера в Бялисток няколко опозиционни партии организираха протест срещу породеното от десния консерватизъм насилие. Във Варшава повече от 1000 души се събраха в събота на митинг на солидарност с ЛГБТ общността, предадоха телевизиите.

Управляващата в Полша дясна партия „Право и справедливост“ отхвърля призивите за узаконяване на еднополовите бракове, които възприема като заплаха за семейните ценности. В селските и консервативни райони на Източна Полша ЛГБТ движението и исканията за равни права се възприемат също като заплаха за традиционното семейство.

Миналата седмица полското издание „Газета Полска“, което е близко до правителството, разпространи стикери с анти-ЛГБТ послание, което предизвика негативна реакция на опозицията и на американския посланик. Малко след това съд нареди на „Газета Полска“ да прекрати разпространението на стикерите.Коментар на новината чрез Facebook