Френскo дружество внесе жалба заради замърсяване с олово след пожара в "Нотр Дам"

Френскo дружество внесе жалба заради замърсяване с олово след пожара в Нотр Дам

© Reuters

Дружеството за защита на околната среда „Робин Худ“ внесе жалба срещу неизвестен извършител заради замърсяването с олово, предизвикано от пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“. То обвини френските власти, че са реагирали със закъснение и в липса на прозрачност, предаде „Франс прес“.

Жалбата е внесена в петък в столичната прокуратура за „пропуски в прилагането на общи полицейски мерки (най-вече защита и информиране на населението и работниците), довело до съзнателно застрашаване на хора и липса на помощ за застрашени лица“.

„Компетентните органи, включително епархията, не успяха да помогнат на постоянните жители, на временно пребиваващите и на работниците и ги оставиха да попаднат под влиянието на токсични последици“, се казва в жалбата.

Според дружеството властите би трябвало да вземат „незабавни мерки за ограничаване достъпа на населението и работниците“, да „предотвратят струпването на хора в близост до пожара докато още бушувал“, да „наложат населението да стои достатъчно далече“, да „правят здравни препоръки веднага след бедствието или поне в разумен срок, което ще рече до 24-48 часа след това“.

„Робин Худ“ сочи кметството на Париж, министерството на културата, регионалната агенция по здравеопазване, полицейската префектура в Париж и тази в Парижки район като носещи отговорност.

След пожара в катедралата на 15 април около сградата е отчетена висока концентрация на олово, на което са били изложени най-вече деца. Няколко стотици тонове от този метал се съдържат в покривната конструкция. По време на пожара той започнал да се топи и да се изпарява във въздуха под формата на малки частици. В петък детско учебно заведение в съседство беше затворено за неопределено време заради високата концентрация на олово.

Продължително излагане на оловните изпарения води до нарушения в храносмилането, увреждания на бъбреците, нервната система и репродуктивни проблеми.

Разследване на сайта „Медиапарт“, оповестено на 18 юли, разкри, че „концентрацията на олово на моменти е била 10 пъти по-висока от допустимата в околните училища“ до катедралата. Сайтът обвини кметството, че не и извършило щателно почистване на помещенията. /БТАКоментар на новината чрез Facebook