Френски министър нарече "идиотска" заплахата на Тръмп за мита върху френските вина

Дидие Гийом и Еманюел Макрон

© Associated Press

Дидие Гийом и Еманюел Макрон

Френският министър на земеделието Дидие Гийом заяви вчера, че заплахата на американския президент Доналд Тръмп срещу френското вино е „напълно идиотска“, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.
.
Тръмп заплаши мината седмица с ответни мерки след решението на Франция да обложи с данък големите технологични компании, много от които са с централи в САЩ. Той заяви също така, че американското вино е по-добро от френското.

Абсурдно е от гледна точка на воденето на политически и икономически дебат да заявите, че ако се обложат дигиталните компании, ще отговорите с облагане на виното. Напълно идиотско е, каза Гийом пред телевизия Бе Еф Ем.

Американското вино не е по-добро от френското, подчерта министърът.

В събота френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании и призова САЩ да не вкарват търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги. Той добави, че Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги на следващата среща на върха в Биариц.

По думите му Франция ще отмени националния си цифров данък, ако бъде постигнато споразумение за универсален данък на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Льо Мер подчерта, че френският данък върху гигантите в цифровата сфера няма да засяга само американски компании, а ще бъде наложен и върху европейски и китайски фирми.Коментар на новината чрез Facebook