Френска болница откри случай на COVID-19 от декември

Френска болница откри случай на COVID-19 от декември

© Associated Press

След тестове на стари проби на паценти, болни от пневмония, френска болница установи, че е лекувала мъж, заразен с коронавирусна инфекция, още на 27 декември, съобщи „Ройтерс“.

Това е близо месец преди правителството в Париж да потвърди първите си случаи на COVID-19. Ив Коен, който ръководи реанимацията на две болници в северно предградие на столицата, обяснява, че са направени повторни тестове на 24 проби, при които не е бил потвърден грип.

„От 24-те имахме една положителна за COVID-19,“ казва той за BFM TV. Три тези проби са използвани PCR тестове – същите, които се ползват за коронавируса у пациенти, заразени в момента, когато се прави тестът.

Тестовете са правени повторно и по няколко пъти, за да се уверят лекарите, че няма грешки.

Във Франция жертвите до момента са почти 25 хил. Първите три случая бяха потвърдени на 24 януари – два в Париж и един в Бордо.

Според Коен е рано да се каже дали пациентът от 27 април е бил „нулевият“; допуска само че вирусът може да се е разпротранявал и в други региони по това време.

Мъжът е оздравял, започнато е и проследяване на веригата заразявания, която може да е предизвикал. „Боледувал е 15 дни и е заразил децата си, но не и жена си, която работи в супермаркет,“ продължава Коен.

„Беше изумен, не разбираше как е бил заразен. Събрахме картинката заедно, не беше пътувал никъде. Единственият му контакт е бил с жена му.“ Съпругата му е работила заедно с колеги от китайски произход, но не е известно дали те са пътували до Китай и разследването е работа на местните власти, продължава Коен. „Чудим се дали тя е била асимптоматична.“Коментар на новината чрез Facebook