Французите харесаха Макрон през 2017, но на местните избори го чакат проблеми

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон спечели президентския пост във Франция, бидейки политическата версия на НЛО. Но на фона на това, че неговата партия все още изглежда непозната в очите на много избиратели, той е напът да понесе поражение на местните избори, пише „Политико“.

Очакванията са френският президент и неговото движение „Република, напред“ (La République en Marche – LREM) да трябва да положат големи усилия на изборите по-късно този месец. Според някои проучвания ще спечелят общо четвъртото място.

Дори и в големите градове, където избирателите повярваха на обещанието му да разбие и да обнови френската политика и подкрепиха неговата марка – да комбинира леви и десни идеи по време на президентските избори през 2017 г. – анкетирани преди местните избори предпочитат настоящите кандидати от традиционните партии.

Три години, след като беше създадена от Макрон, за да спечели президентския пост, „Република, напред“ все още не е успяла да си изгради политическа идентичност, основана на нещо повече от самата личност на президента, и се провали в това да създаде друг разпознаваем лидер с местна подкрепа и лесни за идентифициране политики, необходими за победа на изборите. Кандидатите ѝ освен това са по-уязвими на критиките срещу непопулярни реформи, за които настоява Макрон, например промените в пенсионната система.

От 10-те най-големи града във Франция, кандидати на „Република, напред“ водят в социологическите проучвания в едва два и то с малка разлика.

Представители на LREM го отдадоха на естественото предимство, което утвърдените кандидати имат на местни избори, както и на въпросите, които винаги са доминирали на тях – сигурност, местни данъци, градско планиране и околна среда.

Движението не участва само навсякъде. От 20-те най-големи града в страната, LREM подкрепя кандидати на други партии, включително и традиционните, в осем. Няма кандидат в Ница, петия по големина френски град, а в Марсилия, град с продължаващи от десетилетия проблеми с корупцията и лошото управление, кандидатът получава под 10%.

Сегашните затруднения на партията може би разкриват по-фундаментални вътрешни проблеми.

„На избирателите им е трудно да идентифицират какво значи макронизмът на местно ниво“, коментира Жан-Даниел Леви от социологическия институт Harris Interactive. „Република, напред“ е много концентрирана в личността на Еманюел Макрон, но (докато той) постигна успех в създаването на история около себе си, гласоподавателите не са се свързали с кандидатите на LREM в Страсбург или Париж, например“.

В Париж, където Макрон беше на първо място и на двата тура на президентските избори, LREM изпитва трудности, въпреки че настоящият кмет на социалистите Ан Идалго е поляризираща фигура.

Решението ѝ да забрани трафика по два натоварени крайречни пътя и плановете за изграждане на велоалеи в Париж са критикувани, че предизвикват задръствания, а парижани се оплакват, че градът е станал по-мръсен по време на управлението ѝ.

Първоначалният кандидат на LREM Бенжамен Гриво беше на трето място преди да напусне надпреварата в средата на февруари заради скандал с видео със сексуално съдържание. Новият кандидат, бившият здравен министър Анес Бюзен, се представя по-добре в социологическите проучвания, но също е на трето място.

„Оставам с впечатлението, че президентът не насърчава появата на важни политически играчи от движението му“, смята Леви. „Кой все решението за заместника на Бенжамен Гриво? Дори и по такъв местен въпрос, Еманюел Макрон беше този, който се зае“.

Вечерта след изтичането на кадрите с Гриво, Макрон проведе извънредна среща в Елисейския дворец и реши Бюзен да е кандидатът за Париж.

Това породи спекулации, че планът на президента не е да изгради политическа партия, която да може да продължи да съществува след края на неговото управление като президент.

„Разбира се, LREM не е замислена да съществува по начина, по който съществуват Социалистическата партия или „Републиканците“. Повечето от нас се включиха, защото ние подкрепяме проекта за реформи и визията на Еманюел Макрон и всички имаме предишни кариери, към които да се върнем, когато приключи. Това е новият начин за правене на политика“, коментира служител на LREM, пожелал анонимност.

Не всички споделят това мнение, а Гриво подчертава: „Ние изграждаме дългосрочно движение“.Коментар на новината чрез Facebook