Франция обяви мерки за 18 млрд. евро в подкрепа на туризма

Франция обяви мерки за 18 млрд. евро в подкрепа на туризма

© Reuters

Франция обяви мерки на стойност 18 млрд. евро в подкрепа на туризма, сред тях инвестиционен план на стойност 1.3 млрд. евро. На този сектор се дължи 8% от икономиката ѝ, а самата Франция е най-посещаваната държава в света със своите 90 млн. чуждестранни туристи през 2019 г., показват данните на правителството.

95% от хотелите са затворени сега и приоритет на кабинета е да избегне фалити и загуба на работни места. Той ще възстанови на компаниите 70% от заплатите на работниците, пуснати в отпуск. Тази мярка ще важи поне до края на септември, макар че се планира орязване на помощта за други сектори.

Бизнесите с до 20 служители и 2 млн. годишен оборот ще могат да се възползват от „фонд за солидарност“, раздаващ грантове до 10 хил. евро. Ще бъдат отложени плащанията на социалните осигуровки за май и юни, освен това тази мярка ще продължи, докато компаниите остават затворени.

Премиерът Едуар Филип каза, че се надява ресторантите да отворят на 2 юни в „зелените зони“ в страната, където вирусът не се е разпространил масово. Париж все още е в „червената зона“. Филип уточни още, че почивките през юли и август, когато столицата се опразва, няма да бъдат пропуснати. Но за тази цел ще трябва мерките да бъдат разхлабени още – сега пътуванията на повече от 100 км. са забранени, а плажовете са затворени.


Едуар Филип,

премиер на ФранцияКоментар на новината чрез Facebook