Франция и Нидерландия искат Евросъюзът да прилага по-силово стандартите си в чужбина

Франция и Нидерландия искат Евросъюзът да прилага по-силово стандартите си в чужбина

© Reuters

Нидерландия и Франция обединиха сили, за да призоват Европейския съюз да налага с повече сила стандарти за труд и опазване на околната среда на страните, с които подписва търговски споразумения. Това показва тяхно съвместно предложение, изпратено от останалите държави от ЕС-27, видяно от агенция „Ройтерс“.

Инициативата им идва, докато блокът преговаря за ново търговско споразумение с Великобритания и на фона на опасения, че тя може да подкопае трудовото и правно законодателство на съюза, за да увеличи конкурентоспособността си.

Нидерландия по традиция защитава свободния пазар и участието ѝ в тази инициативата подчертава колко се е променило европейското мислене в посока на защита на вътрешната индустрия и работни места на фона на пандемията от коронавируса, сочи френски дипломат, цитиран от „Ройтерс“. По-твърдият Китай и протекционистките послания на американския президент Доналд Тръмп също са спомогнали за това.

В предложението си френският и холандският търговски министри призовават ЕК за готовност да вдигне митата за търговски партньори, които не изпълняват поетите ангажименти за устойчиво развитие. „Инструментите на търговската политика могат да придадат допълнителна тежест на прилагането на международните стандарти за околната среда и труда“, пишат те. Освен това ангажимент към Парижкото споразумение за климата трябва да е предварително изискване за сключване на каквато и да е търговска сделка смятат те. Доналд Тръмп изтегли Америка от пакта, след като стана президент.

Еврокомисията все още не е дала формален отговор на съвместното предложение. Франция отдавна изисква по-протекционистка позиция по отношение на търговията – още през 2017 г. президентът Еманюел Макрон каза, че привличането на външни инвестиции не означава, че Европа трябва да се изложи на „хаоса на глобализацията“ и предупреди, че ЕС е „прекалено наивен“ спрямо глобалната търговия.

„Държави, за които този дневен ред бе „прекалено френски“ преди няколко месеца, сега променят позицията си“, каза пред „Ройтерс“ френски дипломатически източник.Коментар на новината чрез Facebook