Франция, Германия, Италия и Полша искат реформа на правилата за конкуренцията в ЕС

Маргрете Вестагер

© Reuters

Маргрете Вестагер

Париж, Берлин, Рим и Варшава притискат Брюксел да реформира европейското законодателство в областта на конкуренцията, за да може ЕС да се съревновава с китайските компании и американските дигитални гиганти. Това се посочва в документ, до който агенция „Франс прес“ е получила достъп.

В писмо до изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер министрите на икономиката на Франция, Германия, Италия и Полша са настояли да се приеме „работен план през идните седмици“.

Говорител на Еврокомисията потвърди получаването на писмото и заяви, че всички предложения ще бъдат взети предвид в продължаващия дебат.

Вестагер, която е еврокомисар за конкуренцията и цифровата икономика, обеща през декември да актуализира европейските правила за конкуренцията, за да се отчетат промените, породени от глобализацията и цифровизацията.

Тя се забави с оповестяването на конкретна дата и това видимо предизвика нетърпението на Париж и Берлин, които са много критични, след като миналата година Брюксел забрани сливането на германския концерн „Сименс“ (Siemens) и френската група „Алстом“ (Alstom). Това сливане щеше да създаде европейски железопътен гигант, който да се противопостави на китайската конкуренция.

В интервю за АФП на 15 януари Вестагер заяви, че се е научила да не посочва конкретна дата, тъй като всички се съсредоточават върху спазването на календара, а не върху качеството на свършената работа.

Говорителят вчера също не даде подробности за конкретна дата.

В писмото на френския министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и германския му колега Петер Алтмайер, подкрепени от министрите на икономическото развитие на Полша и Италия – Ядвига Емилевич и Стефано Патуанели, се посочва, че характерът на конкуренцията се е променил. Според тях европейските компании трябва да се съревновават с чуждестранни фирми, които понякога са облагодетелствани от значими държавни помощи и от защитени вътрешни пазари.

Министрите призовават ЕК да предложи преработена версия на разпоредбите за контрол върху обединяването на компании, за да се улесни сливането между големи европейски фирми и да се създадат гиганти в световен мащаб.

Министрите на четирите членки на ЕС искат и насоки за създаването на съвместни предприятия, което ще позволи на компаниите от ЕС, най-вече на малките и средни предприятия и стартъпите, да имат по-ясна представа за това, което е позволено и което не е.

Вестагер и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон трябва да представят на 10 март план за промишлената стратегия на ЕС. /БТАКоментар на новината чрез Facebook