Украйна има нов премиер след повторната оставка на досегашния

Денис Шмигал

© Reuters

Денис Шмигал

Украинският парламент прие предложението на президента Володимир Зеленски за нов премиер на страната и го утвърди с мнозинство, предадоха агенция УНИАН и „РБК Украйна“.

Денис Шмигал, досега вицепремиер, заема поста с подкрепата на 291 депутати („против“ бяха 59, въздържаха се 49), след като предшественикът му Олексий Хончарук подаде оставка за втори път от няколко месеца.

Предният опит бе неуспешен – Хончарук опита да се оттегли, след като в интернет изтекоха записи, в които се чува как определя разбиранията на Зеленски за икономиката като „много примитивни“. Държавният глава обаче не прие оставката му и поиска от него да продължи усилията си.

Шмигел има опит в администрацията на град Лвов до 2014 г., когато за няколко години преминава в различни компании от енергийния сектор (една от тях е собственост на най-богатия украинец Ринат Ахметов). Следва половин година (преди да влезе в правителството на 5 февруари 2020 г.) като ръководител на областната администрация в Ивано-Франкивск. Като вицепремиер отговаря за развитието на общините и териториите в Украйна.

След Хончарук, който освен най-младия бе и най-кратко останалият на поста премиер, Зеленски обяви и други рокади в кабинета. Според него са нужни „нови мозъци“ и „нови сърца“ в усилията да бъде съживена икономиката и да се изкорени корупцията. Желанието за промени толкова скоро след като кабинетът на Хончарук бе формиран е знак, че Зеленски държи отново да насочи внимание към реформите, коментира „Ройтерс“.

Изглежда, страната ще има нови министри на финансите, отбраната и външните работи и това е промяна за държавен глава, представял себе си като аутсайдер (и изкарвал прехраната си като известен комик) при идването си на власт. Новите избраници ще са с повече опит, макар в началото на мандата си да предпочиташе политически аутсайдери в кабинета.

Работата на правителството на Хончарук бе белязана и от сблъсък с Игор Коломойски – един от най-богатите бизнесмени, опитал се да си върне национализираната „Приватбанк“ и смятан някога за ментор на Зеленски. Опит за прокарване на закон за банковата несъстоятелност, който щеше да попречи на Коломойски да си върне банката, завърши неуспешно. „Струва ми се, че да, това е победа за Коломойски и хората му,“ казва за „Ройтерс“ източник в партията на президента „Слуга на народа“, попитан за рокадите.Коментар на новината чрез Facebook