Турция се отваря от днес за "здравен туризъм" от България и още 30 държави

В Турция продължават да действат строги мерки за здравна сигурност - служители в бюро за обмяна на валута на Капълъ чаршъ в Истанбул се подготвят така да работят, когато известният пазар отвори врати от 1 юни.

© Reuters

В Турция продължават да действат строги мерки за здравна сигурност – служители в бюро за обмяна на валута на Капълъ чаршъ в Истанбул се подготвят така да работят, когато известният пазар отвори врати от 1 юни.

В Турция няма риск от втора вълна на пандемията и се е подготвила от днес за подновяване на т.нар. здравен туризъм с 31 държави, заяви здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от „Ройтерс“. Миналата седмица министерството му съобщи за правилата, предвиждащи допускане и на не повече от двама души от чужбина, които да се грижат за пациент.

Тогава сред изброените държави бе посочена и България. Междувременно България се договори всички нейни граждани, които в момента пътуват за здравни процедури до Турция, да пресичат границата при облекчени процедури и да не се налага всеки път да се поставят под 14-дневна карантина.

Турция се опитва да започне от началото на юни летен туристически сезон, като през последните дни министрите на здравеопазването и културата разговарят по телефона с колегите си от 70 държави, за да им обяснят здравната обстановка и капацитета на местната здравна инфраструктура. Днес, например, министрите на туризма Мехмет Нури Ерсой и Харис Теохарис са обсъждал съвместна кампания за рекламиране на „безопасно Егейско море“. Разговорът е бил в контекста на очакванията, че тази година туристите от европейските държави едва ли ще изберат далечни дестинации за почивка и сега е моментът да бъдат привлечени към егейските брегове.

Здравният министър Коджа каза днес, че в седващите дни ще бъдат облекчени правилата за пътуване на възрастни граждани. Дневният брой на нови заразени е намалял до около хиляда от близо 4500 миналия месец. Починалите са около 4200 с над 110 хиляди заразени, които са се възстановили.

Властите въвеждат допълнителни 4 дни на извънредни ограничения покрай края на Рамазана следващата седмица, след което се надяват да облекчат режима, включително за чуждестранни туристи.

© Reuters

Властите въвеждат допълнителни 4 дни на извънредни ограничения покрай края на Рамазана следващата седмица, след което се надяват да облекчат режима, включително за чуждестранни туристи.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.Коментар на новината чрез Facebook