Турски съд изненадващо оправда обвиняемите за протестите в парка "Гези"

Пред съда в затвора в град Силиври (известен на български като Селиврия) край Истанбул, където миналата година започна процесът.

© Associated Press

Пред съда в затвора в град Силиври (известен на български като Селиврия) край Истанбул, където миналата година започна процесът.

Турски съд оправда бизнесмена Осман Кавала и осем други обвиняеми, съдени заради предполагаемо участие в организацията на протестите в парка „Гези“ през 2013 г. Срещу Кавала имаше обвинение, че е опитал да свали правителството, организирайки и фиансирайки протестите срещу премиера (настоящ президент) Реджеп Тайип Ердоган.

Други седем души, срещу които бяха повдигнати обвинения и започна процес, се очаква да бъдат оправдани според един от адвокатите им. Делото срещу тях се води задочно, тъй като те не се намират в страната (сред тях и журналистът Джан Дюндар, който живее в Германия).

Решението изненада мнозина – западни лидери и правозащитни групи критикуваха подхода на турските власти към Кавала и останалите. Протестите близо до емблематичния за левите сили и кюрдските организации площад „Таксим“ започнаха през 2013 г. против планове местният малък парк „Гези“ да бъде реконструиран и да се строи върху част от него. Твърдата реакция на властите почти светкавично предизвика плъзване на протестите и в други градове. Осем протестиращи и полицай загинаха.

Процесът заради демонстрациите в Истанбул, превърнали се в повратна точка в недоволството от Ердоган, започна преди осем месеца. Обвинителният акт свърза протестите и с милиардера Джордж Сорос.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

Роденият във Франция бизнесмен и филантроп, който е сред финансиращите „Амнести интернешънъл“, прекара в затвора над две години. Съдът разпореди той да бъде освободен. През декември Европейският съд за правата на човека призова за незабавното му освобождаване с аргумента, че липсва дори обосновано подозрение, че е извършил нарушение.

„Ройтерс“ отбелязва, че при решението на съда са избухнали аплодисменти. Очакваше се присъда „виновен“ (каквато препоръча и истанбулската прокуратура заради „опит за сваляне на турското правителство“), а случаят се възприемаше като тест за правосъдната система в Турция, пише агенцията. При установяване на вина го очакваше доживотен затвор без право на обжалване.

Кабинетът на Ердоган отвърна с мащабни чистки и хиляди съдебни дела на опита за преврат преди няколко години. Държави, изразили подкрепа за Турция след неуспелия пуч, също се усъмниха дали отговорът на Анкара не е стигнал твърде далеч и дали не е извършено сериозно посегателство срещу независимостта на турската съдебна система.

Обвинението бе от името на Ердоган и неговото правителство. То включва 746 души като пострадали в протестите и търси сметка на обвиняемите са тези наранявания и за имуществени щети.Коментар на новината чрез Facebook