"Турски поток" ще заработи от 8 януари 2020 г., съобщи Ердоган

Турски поток ще заработи от 8 януари 2020 г., съобщи Ердоган

© gazprom.com

Газопроводът „Турски поток“ ще бъде пуснат в експлоатация на 8 януари в Истанбул, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Той направи изказването на церемонията по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод в гр. Ипсала, окръг Одрин, предаде БТА.

„Разбира се, ние имаме още една много важна стъпка, която ще направим. На 8 януари в Истанбул ще пуснем в експлоатация газопровода, наречен „Турски поток“, каза Ердоган. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се планира за първото десетдневие на януари.

На 19 ноември руският концерн Газпром съобщи, че завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, което според графика трябва да се случи до края на 2019 г. В момента с газ са запълнени двете линии, като се започне от крайбрежните обекти около руския град Анапа до приемния терминал, разположен край селището Къйъкьой на турското крайбрежие. Същевременно приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция.

„Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората – страните от Южна и Югоизточна Европа.Коментар на новината чрез Facebook