Тръмп обмисля да обяви антифашистка организация за терористична

Тръмп обмисля да обяви антифашистка организация за терористична

© Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля да обяви крайнолявата антифашистка група „Антифа“ и бандата МС-13 за терористични организации, предадоха ДПА и ТАСС, предаде БТА.

„Обмислям да обявим Антифа, страхливите Радикални Леви Откачалки, които се разхождат и удрят хора (но само такива, които не могат да се бият) по главите с бейзболни бухалки (заедно с МС-13 и други)“, съобщи Тръмп вчера в Туитър. „Това ще улесни полицията да си върши работата“, добави президентът.

Тръмп неведнъж е критикувал крайнолявата група, като неотдавна определи членовете й като „болни, лоши хора“ на предизборна среща в Северна Каролина. В средата на този месец републиканските сенатори Тед Круз и Бил Касиди внесоха резолюция, призоваваща за определянето на Антифа като терористка организация.

Според тях членовете на движението са „терористи, склонни към насилие маскирани побойници, които „се борят против фашизма“ с истински фашизъм“.

В резолюцията на Круз и Касиди се припомня за нападението срещу консервативния журналист Анди Нго по време на протест в Портланд, където се стигна до сблъсъци между леви и десни протестиращи.
В САЩ движението „Антифа“, съкратено от антифашист, е събирателно название на всички антифашисти, отбелязва ТАСС.

Бандата МС-13, или „Мара Салватруча“, е създадена през 80-те години в Лос Анджелис от бежанци от Централна Америка. Смята се, че днес има хиляди членове, припомня Асошиейтед прес.Коментар на новината чрез Facebook