Тръмп заклейми робството в САЩ

Тръмп заклейми робството в САЩ

© Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, остро критикуван в страната заради словесните му нападки срещу депутати в Конгреса от малцинствата, заклейми днес робството в Америка. Той направи това в град Джеймстаун, в щата Вирджиния, където бе отбелязана 400-годишнината от първото законодателно събрание в щата, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

След като посети местна църква и разгледа макет на селище от 1619 г., Тръмп произнесе реч, в която отдаде почит на предците, създали първото правителство на днешната територия на САЩ. В същото време той призна, че тези хора са започнали и вноса на роби през 1619 г. в същия регион.

„Това бе началото на варварска търговия с човешки животи, отбеляза президентът. „Днес ние не забравяме всяка свещена душа, изстрадала ужасите на робството“, допълни той.

Тръмп отдаде почит и на приноса на афро-американците в американската история, две седмици след злъчните си нападки срещу 4-те цветнокожи жени – членове на Камарата на представителите от Демократическата партия, и срещу чернокожия конгресмен Илайджа Къмингс – всички те остри критици на президента.

Словото на Тръмп бе прекъснато за кратко от активиста демократ от Вирджиния Ибрахим Самира, който се започна да вика и издигна плакат с надпис: „Връщай се в корумпирания си дом. Депортирай омразата. Позволи на моето семейство да се събере, както и на всички онези, страдащи от системната дискриминация“Коментар на новината чрез Facebook