Тръмп е искал да изпрати 10 хил. войници срещу протестиращите във Вашингтон

Тръмп е искал да изпрати 10 хил. войници срещу протестиращите във Вашингтон

© Associated Press

Американският президент Доналд Тръмп е искал да изпрати 10 хил. войници във Вашингтон, окръг Колумбия, за да прекрати гражданското неподчинение след убийството на Джордж Флойд. Това твърди пред агенция „Ройтерс“ високопоставен държавен служител.

Тръмп е настоял за това по време на горещ спор в Овалния офис с министъра на отбраната Марк Еспър, председателя на началник-щабовете на армията Марк Мили и главния прокурор Бил Бар. В крайна сметка президентът се е задоволил с препоръката на Пентагона – да изпрати Националната гвардия, която по принцип се използва за справяне с вътрешни кризи. Еспър е предложил и да бъдат подготвени – но не и изпратени в града – войниците на активна служба от 82 въздушна дивизия. По-късно те са били отпратени от позициите си.

Желанието на Тръмп да използва армията срещу протестиращите отприщи нетипични критики от бивши армейски служители, включително първия министър на отбраната в неговия кабинет – Джим Матис, както и други пенсионирани генерали, които обикновено избягват да коментират политически проблеми. Еспър също изрази неодобрение към идеите на Тръмп публично, което по-късно е довело до скандал с Тръмп, твърди източникът на „Ройтерс“.

Десетки хиляди хора протестираха снощи из САЩ за пореден ден след убийството на невъоръжения чернокож Джордж Флойд в Минесота от бял полицай. Инцидентът разпали масово недоволство от расизма и неравенството в страната.

Снощи малка група демонстранти свалиха в американския град Ричмънд, щата Вирджиния, статуя на генерал на Конфедерацията, предаде „Асошиейтед прес“. Във Вирджиния и в други южни щати паметниците на хора, сражавали се за защитаващата робовладелството Конфедерация от южни щати по време на Гражданската война в САЩ, будят сериозни спорове и разделение в обществото. Премахването им започна, след като през 2015 г. в Южна Каролина бял супремасист уби в църква девет чернокожи, а после отново, след като през 2017 г. в Шарлътсвил, Вирджиния, жена загина на митинг на бели националисти.

Статуята на генерал Уилямс Картър Уикам, намирала се в Монроу парк, е била свалена вчера с въжета от пиедестала, каза говорителка на местната полиция. Тя заяви, че не знае дали са били извършени арести и дали статуята да е била повредена. Според вестник „Ричмънд таймс диспач“ след смъкването на статуята, поставена в парка през 1891, някой е уринирал върху нея и тя е била напръскана с червена боя.

Миналата седмица губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм съобщи, че статуя на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията, ще бъде премахната „възможно най-скоро“ от прочутата Монюмент авеню в Ричмънд, бившата столица на Юга.Коментар на новината чрез Facebook