Три месеца размисъл и консултация

Три месеца размисъл и консултация - как Дания се грижи за двойките пред развод

© Reuters

Доскоро датчаните можеха да се развеждат като попълнят обикновен онлайн формуляр. Но според законодателен пакет, влязъл в сила през април, двойките, решени да се разделят, трябва да изчакат три месеца и да преминат през консултация преди бракът им да бъде разтрогнат, пише „Гардиън“.

Проучване на вестник „Политикен“ показа, че 68 от 98-те местни органи на властта в Дания предлагат терапия на двойките, преминаващи през трудности, на основание, че запазването на семействата спестява на общините пари за жилища и услуги.

Инициативите, които в някои държави може да се сметнат за нежелана държавна намеса в личния живот на гражданите, бяха широко приветствани както от обществото, така и от политиците в Дания, като единствено малката партия Либерален алианс ги разкритикува като прекомерни. Страната от дълго време защитава семейните права, но отчете 15 хил. развода през 2018 г., равняващи се на почти половината бракове през същата година.

„Става въпрос за намаляване на човешката и финансовата цена на развода“, коментира Герт Мартин Халд, психолог и доцент в Университета в Копенхаген, помогнал за разработването на курса за консултации, който сега е задължителен за всички двойки с деца под 18 години преди разводът им да бъде завършен.

„Това е добро както за отделната двойка, така и за общината – превенцията винаги е по-добра от лечението“, смята Йете Хайслунд, ръководител на отдела по здравни грижи в община в Западна Дания, една от първите, експериментиращи с терапията за двойки.

Целта на тримесечния изчаквателен период и курса за „сътрудничество след развод“, изкарван онлайн или чрез приложение, е да облекчи процеса за двойките и децата като им помогне да подобрят комуникацията помежду си и да избегнат рискове.

Родителите могат да приспособят курса за себе си от 17 половин часови модули, предлагащи конкретни решения за потенциални конфликтни области по време на процеса на развода, включително как да организират празненства за рождени дни или как да говорят на бившия си партньор, когато са ядосани.

Курсът е бил изпробван върху 2500 доброволци преди да започне официално. По думите на Халд в 13 от 15 случая той е имал от умерен до силен положителен ефект върху психичното здраве и е довел до по-малко отсъствия от работа. След 12 месеца двойките са общували помежду си сякаш не са разведени.

Един от участниците в курса в пробната му фаза разказва, че „очевидно той няма да възстанови един разрушен брак. Но помага да се решат някои доста важни въпроси, когато е възможно да не мислите много ясно“.

Според експерти по семейните връзки курсът е стъпка в правилната посока, но няма да проработи за всички двойки. Трине Шелдемус, зам.-председател на асоциация за семейна помощ, е на мнение, че той няма да помогне на двойки, в които има много сериозен конфликт или които разполагат с много малко средства. Те ще се нуждаят от нещо повече от онлайн курс – от лична, индивидуална консултация.

Като цяло според нея новите правила за развода са „голямо подобрение. Преди системата бе фокусирана повече върху правата на родителите, отколкото върху тези на децата“.

По думите й забрана за твърди споразумения за попечителство за първите три месеца, имаща за цел да гарантира, че в разгара на развода няма да се взимат никакви решения, може да създаде проблеми. „За децата това просто значи, че са приклещени насред конфликта за дълго време. Това значи, че родителите са принудени да останат заедно и не могат да кандидатстват за ново жилище, например, защото не знаят от какво ще се нуждаят. И значи, че не могат да отговорят на първия въпрос на децата – къде ще живея?“

Тя е на мнение, че всяка консултация е положителна, но качеството на програмите варира и някои двойки може да не са толкова отворени, когато консултацията се предоставя от местните власти, вместо независимо.

Общините настояват, че програмите им работят. В Ринкьбоинг-Скерн, една от първите, предложили безплатна терапия за двойки през 2011 г., градският съвет казва, че разводите са намалели със 17% и миналата година 92 местни двойки са поискали консултации – най-високият брой за година досега. Всички двойки с деца под 18 години имат право на пет безплатни сесии.

Стин Крус, от датския Център за семейно развитие, коментира, че е „разумно“ местните власти да „поемат част от отговорността във връзките и семейния живот“. Икономическата цена на развода, и за семействата, и за държавата под формата на нови домове и училища и здравни и социални услуги, може да бъде огромна.Коментар на новината чрез Facebook