Съюзникът на Макрон се оттегля от кметската надпревара в Париж след тормоз

Бенжамен Гриво

© Reuters

Бенжамен Гриво

Бенжамен Гриво, предпочитаният от френския президент Еманюел Макрон кандидат за кмет на Париж, оттегли кандидатурата си в петък, след, по думите му, „долни атаки“ срещу личния му живот, свързани с изтичане в интернет на материали със сексуален характер, предаде „Ройтерс“.

Гриво, близък съюзник на Макрон и бивш правителствен говорител, беше централна фигура за опитите на Макрон да контролира кметството в Париж, за да изгради местна властова основа за партията си.

„Реших да оттегля кандидатурата си за общинските избори“, заяви Гриво в телевизионно обръщение. „От повече от година семейството ми и аз бяхме подложени на клевети, фалшиви твърдения, анонимни атаки, разкриване на лични и откраднати разговори и смъртни заплахи“, каза той.

По думите му в четвъртък е било достигнато ниво, след като „уебсайтове и социални мрежи извършиха позорни атаки“ срещу личния му живот.

Гриво, на 42 години, е едно от „момчетата на Макрон“, групата, която подпомогна издигането на бившия инвестиционен банкер до Елисейския дворец.

Партията на Макрон „Република, напред“ избра Гриво да я представлява на кметските избори в Париж вместо Седрик Вияни, ексцентричен математик.

Все още не е ясно дали партията на Макрон ще застане зад Вияни, разбунтувал се депутат, който беше изключен от „Република, напред“ миналия месец, или ще избере друг кандидат.Коментар на новината чрез Facebook