Социалдемократите очакват победа в Хамбург след кризата в партията на Меркел

Социалдемократите очакват победа в Хамбург след кризата в партията на Меркел

© Reuters

Кризата в ръководството на консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел може да помогне на нейните коалиционни партньори, социалдемократите, и на Зелените в провинциален вот днес – първият тест, след като протежето на Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, се отказа от амбициите си за канцлерския пост, пише „Ройтерс“.

Според проучванията социалдемократите ще останат най-голямата партия в Хамбург, което ще им позволи да продължат коалицията си с изживяващите възход Зелени.

Предизборната кампания във втория по големина град в Германия беше прекъсната в сряда след масовото убийство в германския град Ханау, от германец, за когото медиите разказват, че е с расистки възгледи. Коментатори обаче не очакват това да окаже значително пряко влияние върху резултата от вота.

Християндемократите на Меркел, на трето място, може да срещнат враждебна реакция от страна на избирателите, след като Крамп-Каренбауер предизвика безпорядък в партията като каза, че се отказва от лидерския пост в нея и от надпреварата за кандидат за канцлер.

Поне четирима претенденти ще се съревновават за лидерството в ХДС, а партията е разделена кога и как да вземе решение. Освен това не е ясно дали новият партиен лидер ще се кандидатира за канцлер на федералните избори през октомври 2021 г.

„Възможно е в светлината на скорошните събития социалдемократите да спечелят някои избиратели, които се отказват от ХДС“, коментира Кай-Уве Шнап, преподавател в Университета в Хамбург.

Социологическо проучване на Politbarometer за Хамбург, традиционна крепост на социалдемократите, в четвъртък показа, че подкрепата за тях е 39% (спрямо 45.6% през 2015 г.), а за християндемократите е 12% (с около 4 процентни пункта по-ниска).

Зелените получават 24%, тоест приблизително ще удвоят своя дял от гласовете, което отразява силата им на национално ниво. В Германия те са на второ място по одобрение след партията на Меркел.

„Това ще изпрати ясен сигнал, че Зелените могат да поддържат успеха, който изживяха миналата година, особено на изборите за Европейски парламент през май“, коментира Шнап.

Местни въпроси, като транспорта и жилищната политика, са сред основните в Хамбург, който има репутацията на един от най-толерантните германски градове.

В социологическото проучване крайнодясната „Алтернатива за Германия“ получава 6% от гласовете.

EurActiv отбелязва, че това ще са първите избори след политическия скандал в Тюрингия, който избухна по-рано този месец.

Тогава кандидатът на пробизнес настроената партия Свободна демократическа партия Томас Кемерих беше избран за премиер на провинция Тюрингия с комбинираната подкрепа на консерваторите от Християндемократическия съюз и крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Това предизвика остра реакция, защото беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика. Канцлерът Ангела Меркел нарече избора на Кемерих „непростим“, а самият той обяви в деня след избирането си, че планира да се оттегли,

Ветеранът от Свободната демократическа партия и бивш вътрешен министър Герхарт Баум каза, че очаква след изборите в Хамбург да се вземе решение как да се процедира с лидера на партията Кристиан Линднер. „Изборите в Хамбург ще покажат дали той е способен да остане на върха на партия“, отбеляза Баум пред вестник „Kölner Stadt-Anzeiger“. „Тактическият му провал, който предизвика скандала в Тюрингия, беше втората голяма грешка на Линднер като партиен лидер след провалянето на коалицията „Ямайка“, допълни Баум, имайки предвид трипартийните коалиционни разговори, последвали изборите през 2017 г., в които участваха християндемократите, Свободната демократическа партия и Зелените (политическите им цветове са като тези на ямайското знаме). Макар трите партии да бяха близо до споразумение след трудни и интензивни разговори, Линднер изненада Зелените и консервативния блок като напусна преговорите.Коментар на новината чрез Facebook