Сили на Асад убиха още петима турски войници край Идлиб

Сили на Асад убиха още петима турски войници край Идлиб

Сирийски правителствени сили убиха още петима турски войници и раниха други петима днес в провинция Идлиб, предадоха в. „Дейли сабах“ и агенция „Ройтерс“, цитирала телевизия NTV.

Атаката е била по един от турските военни постове в северозападната провинция Идлиб, за която се водят сражения от сирийския режим с подкрепата на Русия и – отскоро – проирански сили. Градчето Тафтаназ е на около 15 км североизточно от град Идлиб.

Голяма част от провинция Идлиб все още се контролира от въоръжени групировки, предимно джихадистката „Хайят тахрир аш Шам“, обединение, доминирано от бившия клон на „Ал Кайда“ в Сирия. Само за два месеца над половин милион са напусналите домовете си провинцията. След като се насочиха към турската граница, неправителствени организации заговориха за задълбочаваща се хуманитарна криза, а Турция предупреди, че може да се наложи още по-активна намеса в Сирия, защото не би се справила с нов мигрантски приток.

Това е вторият подобен инцидент за по-малко от седмица. При предишния убийството на турски войници бе последвано от съобщение – непотвърдено от сирийски медии (нито на режима, нито на опозицията) – за турска контраатака, довела до „неутрализирането“ на десетки войници на президента Башар ал Асад. „Неутрализиран“ в терминологията на турската армия е събирателно понятие, което може да означава „убити“, но и „ранени“ или „пленени“. Според „Дейли сабах“ при нападението са убити 76 турски войници.

Анкара изпрати в края на седмицата подкрепления в Идлиб. Според турски представители, цитирани от „Ройтерс“, и в момента Турция отговаря на последното нападение с контраатака. Командир на бунтовници, подкрепяни от Турция, казва, че бойците са започнали днес операция срещу сирийската армия край град Саракиб с помощта на турската артилерия. Очевидци съобщават за агенцията, че с помощта на турската артилерия са обстрелвани сирийски позиции в района.Коментар на новината чрез Facebook