Себастиан Курц не изключва нова коалиция с крайнодесните в Австрия

Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан Курц

Австрийският консервативен лидер Себастиан Курц не изключва нова коалиция с крайната десница, ако спечели втори канцлерски мандат. Той обаче заяви вчера, че няма да позволи на крайнодесните да контролират отново министерството на вътрешните работи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Курц подготвя кампанията си за парламентарните избори на 29 септември, след като коалиционният му кабинет падна от власт през май заради подозрения в корупция към вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Щрахе подаде оставка, след като беше публикуван направен със скрита камера видеозапис през 2017 г. в Ибиса, на който той се среща с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, и предлага да й уреди държавни договори. Той отрича да е направил нещо незаконно. Курц след това сложи край на коалицията им и се опита да остане канцлер начело на правителство на малцинството, но парламентът гласува вот на недоверие на него и на кабинета му.

„Не изключвам никакъв вариант за коалиция“, каза Курц в ефира на общественото радио ОРФ. Политикът, който води с голяма преднина в социологическите проучвания, уточни, че иска вътрешното министерство да бъде ръководено от неговата Австрийска народна партия в следващото правителство.

„Ако ръководя отново правителство и ако то е отново с Австрийската партия на свободата, тогава от моя гледна точка Херберт Кикъл не може да стане министър“, каза Курц, цитиран от „Ройтерс“.

Това изявление на Курц може да затрудни съставянето на нов кабинет между досегашните коалиционни партньори, тъй като крайнодесните се гордееха, че контролират министерството, което отговаря за миграцията и сигурността, отбеляза ДПА.



Коментар на новината чрез Facebook