САЩ поискаха Германия, Франция и Великобритания да участват в мисия в Ормузкия проток

САЩ поискаха Германия, Франция и Великобритания да участват в мисия в Ормузкия проток

© Asscociated Press

САЩ официално поискаха от Германия заедно с Франция и Великобритания да участва в гарантирането на сигурността на търговията в Ормузкия проток, съобщи днес американското посолство в Берлин, цитирано от ДПА и БТА.

„Официално поискахме Германия да се присъедини към Франция и Обединеното кралство, за да помогне за опазване на сигурността в Ормузкия проток и да се бори срещу иранската агресия“, каза говорителката на посолството Тамара Стърнбърг-Грелър. „Членовете на германското правителство ясно казаха, че свободата на корабоплаване трябва да бъде защитена“, каза говорителят. „Въпросът ни е кой да я защити.“

Задържането като ответна мярка от Иран на кораба под британски флаг „Стена Имперо“ и на плаващия под панамски флаг „МТ Риах“ в Ормузкия проток – стратегически морски маршрут между Иран и Оман, накара Великобритания да предложи изпращането военноморска мисия за гарантиране на сигурността в региона.

След инцидента със задържането на британския танкер Лондон поиска да бъде създадена европейска мисия за сигурността на корабоплаването в района (възможност, каквато Берлин допускаше, че може да подкрепи). Това обаче бе преди премиерът Борис Джонсън да встъпи в длъжност. Новото британско правителство има друга идея – водена от Европа мисия с поддръжката на Съединените щати.

Тази идея не среща одобрение в Берлин, поне не и в коалицията, тъй като социалдемократите отхвърлят политиката на президента Доналд Тръмп за „максимален натиск“ срещу Иран. Това означава, че мисия заедно със Съединените щати би била проблематична и би създала дори опасения, че Германия може да се окаже въвлечена във въоръжен конфликт между Техеран и Вашингтон, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.Коментар на новината чрез Facebook