САЩ пак заплашиха Франция с мита

Брюно льо Мер

© Charles Platiau, REUTERS

Брюно льо Мер

Ще има силен европейски отговор ако САЩ наложат санкции заради дигиталния данък, предупреди френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от агенция „Франс прес“.

Министърът определи като неприемливи заплахите с американски санкции срещу приетия от Франция закон за облагане с данък на големите компании, предлагащи цифрови услуги.

„Планът за нови санкции срещу Франция, който би могъл да се приложи до 30 дни, е неприемлив“, посочи Льо Мер пред Радио Класик. „Това не е поведение, което се очаква от Съединените щати спрямо един от основните им съюзници, Франция, и Европа като цяло“, изтъкна френският министър.

Вчера службата на постоянния търговски представител на САЩ излезе с оценка, че данъкът на Франция върху дигиталните услуги дискриминира американските компании, и предложи като ответна мярка да бъдат въведени допълнителни мита в размер до 100 процента за някои френски стоки, предаде ДПА.

„Френският данък върху дигиталните услуги е необоснован, дискриминиращ и обременява американската търговия“, заяви службата. „Разследването на Службата на постоянния търговски представител на САЩ установи, че френският данък върху дигиталните услуги дискриминира американските компании от дигиталния сектор като Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон“, допълва тя.

В тази връзка обект на мита може да станат десетки френски стоки на стойност около 2.4 милиарда долара, заяви службата. Предложената ответна мярка се поставя за обществено обсъждане до началото на януари, когато ще започнат изслушванията по нея.

Освен това Службата на постоянния търговски представител на САЩ „проучва“ дали да започне разследвания и във връзка с данъците на Австрия, Италия и Турция върху дигиталните услуги.

Сред френските стоки, срещу които може да бъдат наложени мита, са шампанското, дамски чанти, козметични продукти, стоки за бита и сирена, предаде агенция „Ройтерс“.

Повече за проблемния „дигитален данък“ на Франция четете тук.Коментар на новината чрез Facebook