САЩ не са спечелили нито икономическата, нито здравната война

САЩ не са спечелили нито икономическата, нито здравната война

© Reuters

Помощи за безработица, 490 млрд. долара за дребния бизнес, Федералният резерв отдели 2.5 трлн. долара за вътрешните и глобалните пазари. Страхът от претъпканите болници и от опасността, че милиони ще измрат, почти изчезна.

Но два месеца след началото на най-тежката пандемия в ерата на глобализацията САЩ не са спечели нито икономическата, нито здравната война. Много анализатори се боят, че страната в най-добрия случай е успяла да си спести най-мрачните сценарии.

За всяко място, където броят на случаите намалява, се появяват нови огнища; в щати като Уисконсин баровете са отворени и претъпкани, други – като Мериленд – са под строги ограничения. Няма единен план за тестване, който да покаже какво се случва никъде, пише агенция „Ройтерс“.

Между 1000 и 2000 души умират всеки ден, между 20 и 25 хил. заразени биват откривани.

Ако има съгласие за нещо, то е, че пътят към нормализиране на социалния и икономическия живот ще е дълъг и ще отнеме повече пари и усилия, отколкото се смяташе.

Страната не е поела по нито един от двата основни пътя – приемане на масовите смъртни случаи с надеждата за създаване на „стаден имунитет“ или строги ограничения, за да изчезне вирусът, смята икономистът от Хардвард Джеймс Сток. Това означава, че няма и ясен път към справяне с икономическите проблеми.

„Боя се, че просто ще увиснем. Ще сме се отворили с различно темпо, а не по умен начин, ще има месеци, в които безработицата ще остане 15% или 20%.“, казва той.


Ангъс Дийтън,

носител на Нобел за икономика

Отложените спортни и други масови събития, затварянето на ресторантите и магазини повлияха на разпространението на болестта и смекчиха първоначалните песимистични прогнози, че 2 млн. души може да починат. Смъртните случаи до събота бяха 87 хил., очаква се да надминат 135 хил. в началото на август. След първоначалното забавяне на федералното правителство, тестването се засили до 1.5 – 2 млн. теста дневно. Но според експертите това е едва наполовина от нужното.

Все още в над десетина щати броят на заразените продължава да се повишава, а междувренно домашното насилие става все по-често, опитите за самоубийства също.

В края на март Актът CARES бе смятан за достатъчна помощ за икономиката – целта му бе да замени загубените доходи на хората и да даде заеми на дребния бизнес, които вероятно ще бъдат опростени. Той помогна, но някои от крайните му срокове за дребния бизнес наближават, а помощите ще се изплащат до края на юли. Наскоро долната камара на Конгреса прие нова версия на закона, но тя тепърва трябва да бъде одобрена и от републиканския Сенат.

Освен това във второто тримесечие БВП ще намалее с 40% на годишна база, а бюджетният дефицит за фискалната година ще се учетвори.Коментар на новината чрез Facebook