САЩ изпревариха Китай с общо 82 хил. случая на COVID-19

САЩ изпревариха Китай с общо 82 хил. случая на COVID-19

© Associated Press

С обявени 82 404 нови случая около полунощ българско време Съединените щати станаха страната с най-много случаи на коронавируса, причиняващ COVID-19, в света – малко повече от Китай. Малко преди официалното съобщение това сочеше преброяване на „Ню Йорк таймс“.

Статистиката е отразена и в базата данни на университета „Джонс Хопкинс“, според който Китай е втори с 81 782 случая, Италия – трета с 80 509 случая, следвана от Испания (56 347) и Германия (43 646) към полунощ.

След тези данни американският президент Доналд Тръмп каза, че те са свидетелство за сериозното тестване, което се извърва в САЩ. Той отхвърли идеята, че страната му има повече случаи от Китай. „Не знаете какви са числата в Китай“.

Голяма част от американските случаи – поне 37 хил. към настоящия момент – са в щата Ню Йорк. В сряда Световната здравна организация предупреди, че САЩ рискуват да станат новият епицентър на коронавируса.

Вчера, след дни на ограничения в икономическия живот и събиранията, бе и първото недвусмислено доказателство за икономическите ефекти от кризата – САЩ обявиха рекорден брой поискали помощи за безработни миналата седмица.

Скрийншот към полунощ.

Скрийншот към полунощ.

Смъртните случаи заради вируса в САЩ до момента са най-малко 1100.Коментар на новината чрез Facebook