САЩ вече не смятат Хонконг за автономен от Китай и отнемат привилегиите му

САЩ вече не смятат Хонконг за автономен от Китай и отнемат привилегиите му

© Reuters

САЩ не смятат повече Хонконг за територия, автономна от властите в Пекин, поради което започват процедура за прекратяване на специалното отношение и изключения, предоставени на бившата британска територия. Това ще засегне пълния спектър споразумения – от тези за екстрадиране и търговски привилегии до износ на технологии и митнически изключения.

Това обяви президентът Доналд Тръмп в Белия дом, след като парламентът в Пекин прие тази седмица закон, разширяващ правомощията на Китай, включително на разузнаването, над територията. Държавният департамент на САЩ ще издаде специално предупреждение, че посещението там вече не е информационно сигурно и трябва да се проявява повишено внимание какво и как се споделя.

Президентът допълни, че инструктира администрацията си да започне да премахва специалното отношение към един от най-големите и ключови финансови и търговски центрове в света. Но първите коментари след изявлението му са, че Китай така или иначе ще има световен финансов център предвид стратегическата позиция на икономиката му.

По думите на Тръмп действията на властта в Пекин са трагедия за жителите на Хонконг, за Китай и за света. Те нарушиха ангажиментите си от 1984 г. да запазят автономията на Хонконг поне половин век и замениха политиката си на „една държава, две системи“ с „една държава, една система“, добави той.

Още преди изявлението основните борсови индекси на Уолстрийт започнаха да се понижават при перспективата Тръмп да използва „ядрената опция“ са цялостно премахване на специалните американски икономически привилегии за Хонконг.

Тепърва ще се разбере дали Белият дом ще отиде толкова далеч в реакцията си. Над 1300 американски компании имат офиси в Хонконг и дават работа на около 100 хиляди души там. Затова очакванията са, че по-скоро ще се търси компромис, защитаащ интересите на американския бизнес и защитаващ, доколкото е възможно, жителите на територията.

Сред обещаните от Тръмп мерки са персонални санкции срещу китайски официални лица, „смачкали свободата на Хонконг“, както и подготовка за спиране на визите за китайски изследователи, смятани за заплаха за сигурността. Това може да засегне 3-5 хиляди китайски студенти в САЩ, посочи „Ройтерс“. Възможно е да има нови мита и ограничения за китайски компании.

Президентът може да подише и одобреният в сряда в Камарата на представителите закон за налагане на санкции срещу китайски представители, посочени като отговорни за репресии срещу уйгурите мюсюлмани в Синджан. Сред тях за пръв път може да попаднат членове на влиятелното политбюро на Китайската компартия.

„Преди повече от 30 години хората в Хонконг се надяваха, че Китай все повече ще заприлича на най-динамичния си град. Светът бе зареден с оптимизъм, че Хонконг показва какво ще е бъдещето на Китай, а не че Хонконг ще се превърне в отражение на китайското минало“, каза още Тръмп.Коментар на новината чрез Facebook