Саудитска Арабия утрои ДДС заради коронавируса

Саудитска Арабия утрои ДДС заради коронавируса

© Associated Press

Саудитска Арабия увеличи данъка върху добавената стойност от 5 до 15% заради икономическите ефекти на кризата с коронавируса, съобщиха Би Би Си и регионални медии. Мярката влиза в сила от 1 юли.

Правителството в Рияд обяви и че спира от 1 юни субсидии, раздавани на гражданите за техни битови и други разходи, в опит да минимизира ефекта от пандемията.

Промяната в Саудитска Арабия е значителна спрямо времето преди две години и половина. До 2018 г. кралството нямаше ДДС, но го въведе, за да намали зависимостта на бюджета си от петрола.

Ценовата война с Русия и търсенето, рухнало заради пандемията, обаче нанасят сериозен удар върху икономиката. „Тези мерки са болезнени, но необходими, за да се поддържат финансова и икономическа стабилност средносродно и дългосрочно… и да преодолеем безпрецедентната криза с коронавируса с възможно най-малко щети“, казва финансовият министър Мохамед ал Джаадан.

Моментът е труден за саудитския бюджет, тъй като дефицитът за първите 3 месеца е 9 млрд. долара. Приходите от петрол са 34 млрд. долара, а това е с 22% по-малко, отколкото за същия период предходната година. В същото време валутните резерви на централната банка спадат с най-бързото темпо за последните две седмици, а страната се опитва да помогне на най-тежко засегнатите.

Според телевизия „Ал Арабия“ ще бъдат орязани и разходи за „Визия 2030“ – грандиозен проект на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за намаляване на зависимостта от петрола. Отложени или напълно съкратени ще бъдат разходи за 100 млрд. риала (26 млрд. долара).

Ще се удължи срокът за завършване на проекти като мегаграда Неом и развлекателния център край столицата Рияд.

Над 39 хил. са потвърдените случаи в кралството към момента, от които починалите са 246, оздравелите – 11 475.Коментар на новината чрез Facebook