"Само гледайте как ще променя света"

Обща снимка на участниците в инициативата - маркирана в жълто е британският посланик Ема Хопкинс, която водеше събитието, заедно с посланици и ученички, придружавали ги за ден.

© Скрийншот, YouTube

„Обща снимка“ на участниците в инициативата – маркирана в жълто е британският посланик Ема Хопкинс, която водеше събитието, заедно с посланици и ученички, придружавали ги за ден.

„Всичко е развитие. То е навсякъде около нас, но не може да същетвува без нас. Ако го представим като видеоигра, всеки ден е ново ниво. И всеки ден има ново предизвикателство, което трява да бъде преодоляно, за да се премине на следващото. Трябва си доста смелост, за да започнеш такава игра. Не мислите ли?“

Не, това не е цитат от мотивационен лектор. Така 17-годишната Грети Георгиева обобщава наученото за ден, прекаран с посланика на Унгария Текла Харангозо, и заедно с други 17 момичета посетила Виена, за да се докосне до световната дипломация.

Всички тези момичета бяха част от третото издание на инициативата „Посланик за един ден“ на британското посолство, на която „Дневник“ е медиен партньор, и споделиха днес частица от опита си и наученото. Инициативата, в която се включиха момичета на възраст между 14 и 18 г. години, първо бе организирана за отбелязване на Международния ден на жената и за да дава възможност участничките да реализират потенциала си и да са вдъхновение за други. Като много други събития обаче и заключителната ѝ част се отложи заради коронавирус, а и за пръв път се проведе онлайн – чрез платформите YouTube и Zoom.

Онлайн конкурс за есе или видео излъчва победителки, които имаха възможността да прекарат време с дама – посланик в България, да участват в международни събития на високо ниво и да разберат повече за ролята на посланика. Тази година инициативата с тема „България на международната сцена“ включваше пътуване на младите посланици до Виена за близка среща с дипломацията – посещения на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, британското (за следобеден чай) и българското посолство.

Момичетата, придружаващи за ден дамите посланици, имаха пред себе си различни изпитания – речи, говорене пред медиите, участие в срещи – а по време на събитието имаше кадри от преживяванията им.

Кадър от промоционалния клип на инициативата

© Скрийншот, YouTube

Кадър от промоционалния клип на инициативата

„Когато започнахме преди три години, искахме да отбележим Деня на жената с нещо положително… Има още много да се направи, за да постигнем равнопоставеност на половете,“ каза британският посланик Ема Хопкинс, движещата сила зад инициативата. Посланикът цитира доклад на ООН, според който пандемията вероятно ще върне назад усилията за равенство между половете.

Тя за последен път се включи в инициативата като посланик. „Тази година си тръгвам от България след пет години. Едно от най-хубавите неща беше солидарността между посланиците, с които имах възможност да работя.“ Към момичетата посланието ѝ бе: Източниците на увереност може да са най-различни. Това са гласовете, в които трябва да се вслушвате. „Включително и чрез провалите, за да можете да продължите и да успеете.“

Другите посланици, избрали за ден момиче, което да ги придружава в работата им, бяха на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Грузия, Индия, Индонезия, Мароко, Нидерландия, Съединените американски щати, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора и Швейцария. Участник в инициативата е и вицепрезидентът Илияна Йотова, която подкрепя инициативата от създаването ѝ.

„Тази инициатива ни направи по-силни, тя ни направи екип, тя ни направи отбор въпреки всички съмнения, които сме имали в началото,“ каза Йотова в обръщението си. Днес светът страда от дефицит на лидери, способни да слушат, продължи тя. „В лицето на вас, млади момичета, аз видях нашите национални бъдещи лидери,“ които ще се справят с проблемите на времето, в което живеем. „Вие сте хората, които носите промяната в себе си, в душите си, в сърцата си.“

Посещението в българското посолство във Виена

© Скрийншот, YouTube

Посещението в българското посолство във Виена

В кратки обръщения и участничките, получили шанса, имаха какво да кажат, за да обобщят придобития опит. Някои обявиха, че обмислят кариера в дипломацията, други говореха за вдъхновението, което са получили, трети имаха готови уроци.

Може да имате увреждания, да нямате идеално тяло или хората да имат лошо мнения за религията и националността си, но тези неща ви правят какъвто сте. „Българка, жена и човек от ромски произход, това са моите идентичности и те ме правят специална, каза Ани Ковачева, прекарала ден с холандския посланик.

„Посланиците са усмихнати, лъчезарни и позитивни въпреки цялата работа в края на деня. Това, кото разбрахме от тях, е никога да не се отказваме от това, което ни прави щастливи,“ каза Дуня Келчова, прекарала ден с албанския посланик Доника Ходжа.

Мария Тонева, избрана от швейцарския посланик, бе най-решителна. „България има много потенциал, трябват млади хора като нас… Само чакайте малко да видите какво мога да направя аз с гласа си. Само гледайте как ще променя света.“Коментар на новината чрез Facebook