Ръководството на партията на Меркел иска тя да остане канцлер до края на мандата си

Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер

© Reuters

Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер

Ръководството на партията на канцлера Ангела Меркел е съгласно, че тя трябва да остане на поста си, докато не приключи мандатът ѝ през есента на 2021 г., предаде „Ройтерс“. Агенцията се позовава на изказване на настоящия лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирано от сп. „Шпигел“.

„Що се отнася до законодателния период, факт е, че партийното ръководство и канцлерският пост са в различни ръце“, посочи Крамп-Каренбауер.

По думите ѝ в комитета на партията и във федералния съвет няма гласове, изразяващи различно мнение. „Напротив, имаше, без изключение, очакване, че ще управляваме в сегашната конфигурация до края на законодателния период. С Ангела Меркел като канцлер“, добави Крамп-Каренбауер.

Християндемократите на Меркел ще се съберат на специален конгрес на 25 април, за да изберат нов лидер. По-рано този месец Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се отказва от амбициите си да наследи своя ментор Меркел.

Наскоро бяха изразени мнения, че Меркел трябва да се оттегли, за да не бъде новият председател на Християндемократическия съюз постоянно в нейната сянка и да не последва съдбата на отиващия си лидер на партията.

В основата на проблема е експериментът на Меркел от 2018 г. Тогава, изправена пред засилващо се недоволство в партията, тя се отказа от лидерството, но остана канцлер. Самата Меркел преди е настоявала, че двете позиции трябва да се заемат от един и същ човек.

Повече за кандидатите за лидер на ХДС четете тук.Коментар на новината чрез Facebook