Руският патриарх нарече COVID-19 "милост Божия", но утвърди молитва срещу него

Руският патриарх Кирил

© Associated Press

Руският патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил утвърди текст на специална молитва, свързана с коронавируса, сочи сайтът на Московската патриаршия. Вирусът не се споменава изрично, но Светият синод призовава към „усилена молитва за преодоляване на болестта и даряване на сила на борещите се с нея лекари“.

Молитвата вече прозвуча по време на литургия, отслужена от самия патриарх, на която дойдоха около 200 души, пише РИА „Новости“. Според служител на храма този брой „не е по-голям от обикновено“.

И в Русия, както и в България богослуженията не са отменени – мярка, която би помогнала да се ограничи струпването на хора и която подкрепя и Вселенският патриарх Вартоломей. Москва (където обаче са забранени събирания на над 50 души) същевременно въведе нови правила: след всяка употреба лъжичката, с която се извършва причастието с тялото и кръвта Христова, се избърсва и накисва в чаша с дезинфектант. Нямаше целуване на кръста, вече не се препоръчва да се целуват и ръцете на свещениците.

След литургията патриарх Кирил призова на новата зараза да се гледа не само като на проявление на „гнева“, но и на „милостта Божия“. „Господ призовава нашата самоуверена, технологична цивилизация, която предполага, че всичко е достъпно и виновна за нея, да оцени възможностите си и да осъзнае крехкостта на тази цивилизация“, каза Кирил.

Текстът на молитвата, достъпен на сайта на патриаршията, е на църковнославянски:

„Господи Боже наш, не вниди в суд с рабы Твоими, и огради нас от губительнаго поветрия на ны движимаго. Пощади нас смиренных и недостойных рабов Твоих в покаянии с теплою верою и сокрушением сердечным к Тебе милосердному и благопременительному Богу нашему припадающих и на милость Твою уповающих. Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.“Коментар на новината чрез Facebook