Русия предложи на Беларус обща валута, данъчна и митническа система

Владимир Путин и Александър Лукашенко на 7 февруари тази година.

© Associated Press

Владимир Путин и Александър Лукашенко на 7 февруари тази година.

Русия предлага на Беларус създаването на 12 наднационални органа, сред които тях сметна палата, съд на съюзната държава и единен митнически орган. Това съобщи РБК, цитирайки източници, започнати с преговорите за задълбочаване на интеграцията между Москва и Минск и на проекта за Съюзна държава.

В новата 31-ва „пътна карта“ за интеграция според източници на изданието и единна емисионна банка, с други думи да има и обща валута, и още единен орган, описващ собствеността на Съюзната държава, единен данъчен орган и обща институция за конкуренцията.

Предложението включва и създаване на общи регулатори в транспорта, промишлеността, селското стопанство, комуникациите и пазарите на газ, петрол и електроенергия. „Пътната карта“ говори за нуждата от бъдеща съвместна стратегия на Русия и Беларус в отбраната, унификация на законодателството, регулиращо работата на правоохранителните органи и спецслужбите.

Създаването на наднационални органи е идея, която беларуският президент Александър Лукашенко отдавна отрича изобщо да е била на дневен ред на срещите с руски представители. Разговорите за Съюзната държава и без това са в застой заради спорове за цените на петрола и други проблеми, а според РБК Лукашенко и руският му колега Владимир Путин са се договорили миналата година да обсъждат досегашните пътни карти и едва след това да се върнат към 31-вата.

Миналата година Москва и Минск откриха решение, с което Москва може да компенсира Минск за т.нар. налогова маневра – промяна в облагането на петролния отрасъл, нанесла икономически загуби на Беларус. Решението, което ще доведе до фактическа субсидия от Русия за беларуските рафинерии, обаче не може да заработи, преди да е унифицирано данъчното законодателство.

Напрежението между двете страни (за последно намерило израз у Лукашенко в недоволството от затварянето на границата заради коронавируса) доведе до жестове към САЩ. След коментари на експерти за възможно поглъщане на Беларус от Русия той дори се пошегува, че е възможно обратното.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook