Русия поздрави SpaceX и критикува Тръмп за "истерично" изказване

Дмитрий Рогозин с президента Владимир Путин и Игор Арбузов, генерален директор на компанията Енергомаш.

© Associated Press

Дмитрий Рогозин с президента Владимир Путин и Игор Арбузов, генерален директор на компанията „Енергомаш“.

Руската космическа агенция поздрави компанията SpaceX и NASA за първия успешен частен пилотиран полет, но и критикува президента Доналд Тръмп, за това че е направил „истерично“ изказване по повод историческото събитие.

От „Роскосмос“ заявиха, че не изключват и руски космонавти да използват кораба Crew Dragon и вече са обсъждали този въпрос с NASA. В такъв случай американците щели да продължат да летят и на руските „Союз“.

Тръмп заяви днес, че САЩ са върнали лидерската си позиция в космоса, че скоро американци ще кацнат на Марс и че не може да си лидер на Земята без да си лидер в космоса. След което добави, че скоро страната ще има „най-страхотните оръжия в историята, които може човек да си представи“

„Трудно е да се разбере истерията, която се раздухва след успешния старт на кораба Crew Dragon“, написа в „Туитър“ Владимир Устименко, говорител на „Роскосмос“. „Случилото се трябваше да стане отдавна. Сега вече не само руснаците летят до МКС, но и американците. Това е чудесно!“.

Мисията на SpaceX слага край на почти 10-годишен руски монопол в извеждането на хора в орбита. Сега Тръмп казва, че е сложен край на това Америка да е зависима от милостта на други държави. Успехът на компанията на Илон Мъск почти сигурно ще лиши „Роскосмос“ от стотици милиони долари приходи в момент, когато корпорацията има сериозни проблеми със скандали за корупция и няколко провалилени мисии.

Нейният директор Дмитрий Рогозин поздрави колегата си от NASA Джим Брайдънстайн. „След скачването спокойно мога да ви поздравя. Браво! Знам колко много очаквахте това голямо усилие да се превърне в успех“, написа той в „Туитър“. „Желая на NASA успешно да приключи реконструкцията на националната си космическа транспортна система.“

Рогозин реагира и на шегата на Илон Мъск от снощи, че „трамплинът работи“, което бе отговор на саркастични думи на руснака от 2014 г. „Благодаря, сър, ха-ха. Разчитаме на взаимноизгодно и процъфтяващо дългосрочно сътрудничество“.

Устименко каза днес още, че Русия планира тази година тестове на две нови ракети и подновяване на лунната програма догодина. „Ще бъде интересно“, добави той.Коментар на новината чрез Facebook