Румънският вътрешен министър подаде оставка заради убийството на две момичета

След протеста в Букурещ на 27 юли участници направиха импровизирани места за почитане на двете жертви

© Reuters

След протеста в Букурещ на 27 юли участници направиха импровизирани места за почитане на двете жертви

Румънският министър на вътрешните работи Николае Мога съобщи, че е подал оставка след скандалното убийство на момиче, което три пъти съобщило на спешния телефон 112, че е отвлечено. Това става след разговор с премиера Виорика Данчила и само 6 дни след като той положи клетва на поста, посочва „Асошиейтед прес“.

Румънците са скандализирани от бавната реакция на полицията – цели 19 часа след първото позвъняване. Когато най-после влезли в къщата в южния град Каракала, те открили тленните останки на две момичета. Все още се правят ДНК тестове за доказване на самоличността им, но се смята, че са на отвлеченото 15-годишно момиче, което съобщило, че е бито и изнасилено, и на изчезнало през април 18-годишно момиче от близко село.

Арестуваният 65-годишен мъж призна за двете убийства и за това, че е запалил телата.

Стотици румънци протестираха първо в Каракала, а после хиляди се събраха и в Букурещ. Мога казва, че оставката му „трябва да подейства като ново начало на вътрешното министерство“.

В петък бе уволнен началникът на националната полиция Йоан Буда и ръководителите на районната и местната полиция в окръг Олт.

Президентът Клаус Йоханис свика извънредно заседание на Върховния съвет за национална отбрана, за да обсъди действията на органите на реда.

Джордже Динка е обвиненият за двете убийства, скандализирали Румъния

© Reuters

Джордже Динка е обвиненият за двете убийства, скандализирали РумънияКоментар на новината чрез Facebook