Резолюция за разследване на коронавируса ще се гласува от 194 държави

Резолюция за разследване на коронавируса ще се гласува от 194 държави

© Associated Press

Дейността на Световната здравна организация за справяне с коронавируса, причиняващ COVID-19, и произходът и разпространението на вируса ще бъде разгледана днес от 194 държави на втория ден на годишната среща (за пръв път онлайн) на страните, членуващи в организацията.

В текста, подкрепен от Австралия и Европейския съюз, който според „Ройтерс“ и редица издания е събрал подкрепа от над две трети от членуващите в СЗО страни, се призовава за „независима оценка“ на подхода на СЗО. Очаква се текстът да бъде обсъждан днес.

Организацията, крикитувана вчера безмилостно от САЩ, приема дейността ѝ във времето около разразяването на пандемията да бъде разгледана внимателно, обяви генералният ѝ директор Тедрос Аданом Гебрейесус. Тедрос каза, че такъв преглед ще се „случи възможно най-рано“ и ще направи препоръки за бъдещето.

По-рано президентът на Китай Си Цзинпин каза, че би приел разследване за глобалната реакция срещу COVID-19, но само след като пандемията е овладяна.Коментар на новината чрез Facebook