Разговорите между ЕС и Великобритания за отношенията след Брекзит са "във фризера"

Разговорите между ЕС и Великобритания за отношенията след Брекзит са във фризера

© Reuters

Планираните преговори между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите им отношения бяха изоставени в резултат от пандемията от коронавирус, предаде „Гардиън“, отбелязвайки, че правителството на Борис Джонсън все още не е представило всеобхватен правен текст, по който двете страни да работят.

По време на брифинг на Европейската комисия на пратениците от столиците на ЕС бе казано, че провеждането на преговорите чрез видеоконференции се е оказало невъзможно.

Двете страни опитват да намерят начин да поддържат диалога в следващите седмици и месеци, но предишният график за преговорните кръгове, включващ заделени седмици за консултации и подготовка, бе изоставен.

Фактът, че Великобритания все още не е представила правен текст създава допълнителни трудности, заявиха източници от ЕС.

На 13 март Европейската комисия публикува 441 страници проект за договор, включващ всеки аспект от бъдещите отношения. Великобритания напусна ЕС на 31 януари и има време до края на годината да договори нови отношения или ще трябва да търгува при условията на Световната търговска организация с големи мита за стоките.

Въпреки заявката на Великобритания, че ще представи подобен всеобхватен текст по-рано този месец, източници от ЕС заявиха, че страната е представила само четири документа, отнасящите се до търговията, транспорта, авиацията и ядреното сътрудничество. Лондон не е представил предложения по важни въпроси, като сътрудничеството в областта на сигурността или рибарството, нито пък е обявил текстовете публично.

Източници от ЕС освен това заявиха, че британските позиции в текстовете са „в различна галактика“ в сравнение с тези на Брюксел.

„Първата голяма разлика е, че ние имаме напълно развито предложение в съответствие с политическата декларация, докато британците представиха само няколко неща, много по-малко от очакваното“, каза високопоставен дипломат от ЕС. „Обхватът е много по-тесен от това, което очаквахме Това е основен проблем“.

Официални лица от двете страни опитват да намерят начин да продължат преговорите, но плановете за разговори в Лондон и Брюксел сега са изоставени предвид кризата с COVID-19.

Британски официални лица казаха, че правният текст, покриващ неуредените области, ще бъде представен в момент, избран от британското правителство, както и че се правят опити да се намери нов метод за продължаване на диалога.

Източници от ЕС заявиха, че положението е отчайващо. „Дори не можем да се придвижим от Брюксел до нашите столици, за да го обсъдим. Всичко е във фризера“.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е под карантина, след като беше заразен с коронавируса, а главният британски преговарящ Дейвид Фрост също е в изолация, след като прояви симптоми.

Двете страни трябва да решат преди 1 юли дали да удължат преходния период с до една или две години. Джонсън настоя, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия му съюз до края на годината.

Сред основните спорни въпроси между Великобритания и ЕС са т.нар. ангажименти за равнопоставеност, гарантиращи, че двете страни ще поддържат високи стандарти в области като околната среда, социални и трудови регулации.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook