Радев потвърди пред Путин, че отива в Москва на 9 май

Радев потвърди пред Путин, че отива в Москва на 9 май

© Велко Ангелов

Президентите Румен Радев и Владимир Путин са разговаряли днес по телефона по инициатива на българската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Двамата са обсъдили „редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проекти от сферата на енергетиката“, се казва още в текста.

Държавният глава на България е потвърдил участието си на тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-годишнината от победата на СССР във Великата отечествена война, уточнява Кремъл.

Съобщение от българска страна бе изпратено малко по-късно с малко повече подробности. В него се казва, че Радев е изразил надежда „с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България“. Владимир Путин отбелязал, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

По повод присъствието си в Москва за Деня на Победата президентът Радев отбелязал, че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма“. Той предложил на церемонията да бъдат поканени и български ветерани.

За присъствието си на 9 май са потвърдили лидерите на Азербайджан, Армения, Беларус, Венецуела, Индия, Казахстан, Куба, Сърбия и Франция. Под въпрос са президентите на Чехия, очаква се официалното потвърждение от Египет. Покани са изпратени на президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, както и на държавните глави в Европейския съюз, лидери на ЕС.

На годишната си пресконференция в края на януари Румен Радев каза, че е получил покана от Владимир Путин за парада на победата, но допълни, че официално не е отговорил. Запитан от репортер на ТАСС за спора за ролята на СССР във Втората световна война, той отвърна, че той е „излишно политизиран, за него трябва да говорят историците и документите, в които всичко е пределно ясно“.Коментар на новината чрез Facebook