Първият дипломат на ЕС: Азиатският век е факт, трябва нова стратегия за Китай

Жозеп Борел

© Associated Press

Жозеп Борел

Европейският съюз ще ускори промяната в отношенията с Китай, като приеме по-независим и агресивен подход, даде сигнал върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел.

„Анализаторите дълго говорят за края на водената от САЩ система и началото на азиатския век. Сега това се случва пред очите ни“, каза Борел пред група германски дипломати в понеделник, предаде „Гардиън“.

Пандемията може да се види като повратна точка и „нараства натискът да изберем страна“. „Трябва ни по-силна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с останалите (държави) от демократична Азия“. „Затова трябва да инвестираме повече в работата с Индия, Япония, Южна Корея и т.н.“, цитира думите му „Файненшъл таймс“.

„Гардиън“ отбелязва, че ЕС досега бе предпазлив в подхода си към Китай, особено предвид атаките на американския президент Доналд Тръмп. Анализатори обаче смятат, че посегателството срещу Хонконг, склонността на Пекин да работи с популистите в Европа и отказът от отваряне на пазарите (а и слабите резултати на инициативата „Един пояс, един път“) тласкат континента към промяна.

Цитирана е Маргрете Вестегер, комисарят за конкуренцията, която наскоро заяви, че липсва реципрочност в отношенията. „В частта на западна Германия, където израснах, ни учеха, че ако поканите гост на вечеря и не ви върнат поканата, спирате да ги каните.“

Самият Борел, определял досегашния подход към Китай като „наивен“, го е наричал открито „стратегически съперник“ редом със САЩ и Русия и още преди да заеме поста, предупреди, че ЕС трябва да търси начин да не остане в сянката на САЩ и Китай. В статия, публикувана от европейски издания този месец, той поиска и „колективна дисциплина“ на страните от блока.

Кризата с COVID-19 показа уязвимостта на европейското здравеопазване – много продукти и лекарства идват от Китай – и това подтикна Берлин и Париж да вземат мерки срещу сливания и придобивания в технологичния сектор от „трети страни“ (с това имаха предвид тъкмо азиатския гигант). Освен това Борел нарече „номер“ санитарната дипломация на Китай, а дипломатическата служба на ЕС, която той ръководи, обвини Пекин в „глобална дезинформационна кампания, за да отклони вината за разразяването на пандемията и да подобри международния си имидж“.

Предстои да се види и колко европейски държави ще допуснат „Хуауей“ до изграждането на мрежите си от пето поколение (5G). „Гардиън“ отбелязва и че трудният въпрос за европейските политици ще е как да се съпротивляват срещу китайски действия, без да се намесват в „новата студена война“ на Тръмп. Преглед на инвестициите, правени от Китай, изглежда, е едно от решенията

Днешната виртуална „среща на върха“ на Европейския съюз и Япония също е стъпка в тази посока. Първият такъв разговор между японския премиер Шиндзо Абе и ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. „Файненшъл таймс“ я определя като елемент от усилията на ЕС да работи с геополитически актьори със сходна нагласа.

В петък трябва да има и друга среща – на европейски външни министри с китайски представители – на която да бъде обсъден законът за националната сигурност в Хонконг, ограничаващ според критици свободите в специалния автономен регион.Коментар на новината чрез Facebook