Путин подписа закон за "руски софтуер" на телефоните и компютрите

Путин подписа закон за руски софтуер на телефоните и компютрите

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който се налага изискването всички продавани в страната смартфони, компютри и умни телевизори да имат предварително инсталиран „руски софтуер“.

Законът влиза в сила от 1 юли догодина. „Ройтерс“ отбелязва, че някои търговци на дребно са се обявили против него и се оплакват, че никой не се е консултирал с тях. Според „Ведомости“ и търговци, и производители на електроника виждат в текста (чиито автори са депутати от всички парламентарни групи) нарушение на принципи, заложени в международни договори, а прилагането му ще доведе до монополизация в руската ИТ индустрия.

Той бе представен като начин да се помогне на руските ИТ компании в конкуренция с чуждите и да спести на потребителите нуждата да свалят руски софтуер за новите устройства. Очаква се правителството да изготви списък с руски приложения, които трябва да бъдат предварително инсталирани. Според експерти в списъка за предварително инсталиране могат да се появят приложението за публични услуги „Госуслуги“, приложения на „Яндекс“, „Спутник“ и други (сред чат приложенята могат да се окажат ICQ и „ТамТам“).

Електронното издание „Медуза“ пише, че макар подробности как точно ще се прилага законът да са неясни и в него формулировките да са само „общи“, той най-вероятно е насочен срещу американския гигант „Епъл“, който подхожда с неохота към предварителната инсталация на чужд софтуер.

Мярката, на която някои потребители гледат с насмешка, е част от усилията на Москва за повече „суверенитет“ в онлайн пространството. В началото на ноември влезе в сила закон за „суверенен“ интернет, по-рано тази година се появиха допълнителни регулации за фалшиви новини и обиди в кибепространството, а под ударите им попадната и авторитетни медии.Коментар на новината чрез Facebook