Путин и Ердоган обявиха съвместни патрули в Идлиб и пореден опит за примирие

Путин и Ердоган обявиха съвместни патрули в Идлиб и пореден опит за примирие

© Reuters

В сирийската провинция Идлиб отново ще има опит за прекратяване на огъня след продължаващата месеци нова ескалация, а Русия и Турция ще направят всичко възможно да не се изостря хуманитарната криза.

Това обявиха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция сред поредната си среща в Москва заради изострянето на обстановката в Идлиб. Турско-руски патрули ще охраняват в т. нар. „коридор за безопасност“ – на няколко километра отстояние от магистралата М4, свързваща Алепо и Дамаск и станала един от поводите за напрежение в „деескалационната зона“, каквато трябваше да е провинцията.

Поредното примирие – след дни на ескалация и фактическо начало на турска военна операция срещу силите на Башар ал Асад – ще започне от полунощ. Идлиб, последната провинция със значимо присъствие на (предимно радикални) бунтовници, воюващи срещу Асад, от години е във фокуса на опити за прекратяване на огъня, водени от Русия, Турция и Иран, но те остават неуспешни.

Турция обаче си запазва „всяко право да отговори на агресия от Сирия,“ каза Ердоган по време на пресконференцията. И той, и Путин увериха, че двете страни ще работят заедно, за да уважават териториалната цялост, суверенитета, интегритета и стабилността съгласно договореностите от Сочи (руско-турско-ирански) и от Женева (под егидата на ООН).

Путин и Ердоган преговаряха над шест часа при закрити врати (с изключение на протоколната част за камерите). През повечето време за журналистите бе неизвестно дали диалогът се води на четири очи или с участието на делегации. Ердоган нарече разговора им много „честен“.

В началото на срещата Путин каза, че изострянето на ситуацията в Идлиб изисква той и Ердоган да говорят лично. Президентът изказа съболезнованията си заради смъртта на турските войници и увери, че никой, нито дори сирийските военнослужещи не е знаел къде са били те в момента на удара. Руският лидер отбеляза, че макар Москва невинаги да е съгласна с турските си колеги, важното е сделката да помогне на цивилните и да овладее хуманитарната криза недалеч от турската граница.

В изявлението си Ердоган даде да се разбере, че не приема начина, по който са се изпълнявали досегашните договорки между двете държави за Сирия и че в провинция Идлиб атаките така и не са спрели дори след създаване на турските наблюдателни пунктове в провинцията.

„Приложихме всяка възможна мярка, за да гарантираме мира… Но трябваше да променим статуса на операцията си,“ обясни Ердоган, имайки предвид операция „Пролетен щит“, започнала в неделя.

Съвместна декларация на Русия и Турция, прочетена от външните министри, сочи, че ще се положат усилия „да се помогне на хората да се върнат – както бежанци, така и вътрешно разселени“. Това само косвено засяга въпроса за мигрантската вълна, която Ердоган опитва да отприщи към Европейския съюз след инцидента в Идлиб от миналата седмица.

Ще „спрат всички враждебни действия по линията на контакт от полунощ на 6 март“.

Коридор от 6 км южно и северно от магистрала М4 – ключова за режима на Башар ал Асад и отвоювана миналия месец за пръв път от 8 години – ще бъде установен, в част от който ще има руски и турси патрули. Патрулите започват от 15 март. Зоната за патрули ще започне на около 2 км от Саракиб – град край мястото на пресичане на М4 и М5, който режимът на Асад си върна и който бойци опитаха да отвоюват отново с турска помощ

Това не е първото място на съвместни патрули между Русия и Турция, каквито бяха договорени и за Северна Сирия миналата есен.Коментар на новината чрез Facebook