Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война

Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война

© Reuters

Втораата световна война не е започнала изведнъж, неочаквано и внезапно, а за нея са виновни всички водещи държави. Това заявява президентът Владимир Путин в обширна статия по темата, публиквана в изданието The National Interest. За това, че се подготвя такава публикация, бе известно от няколко седмици. Тя се нарича „Реалните уроци от 75-та годишнина на Втората световна война“ и в началото президентът на Русия споделя, че я е обмислял от известно време и е споделял идеята си с някои лидери.

„Главните фактори, предопределили най-голямата трагедия в човешката история, бяха държавният егоизъм, страхливостта, удовлетворяването на набиращият сила агресор и нежеланието на политическите елити да потърсят компромис“, заявява Путин.

Според него отговорност за началото на войната в една или друга степен носят всички водещи държави в света. „Всяка от тях е правила съдбоносни грешки, високомерно предполагайки, че ще надхитри другите, ще получи едностранно преимущество или ще се държи по-далеч от надигащата се световна катастрофа.“

Путин казва, че „е много важно да се позоваваме изключително на архивни документални доказателства и същевременно да избгваме идоелогически или политизирани спекулации“. При неговот оуправление, обаче, значителна част от архивите за войната и НКВД бяха засекретени за десетилетия напред.

Президентът подробно разказва какво се е случило в Мюнхен през септември 1938г., как Сталин не се изложил да се срещне с Хитлер и как Полша с подкрепата на нацистите участвала в разграбването на територии на Чехословакия.

„Разкъсването на Чехословакия беше брутално и цинично. Мюнхен унищожи дори формалните, крехки гаранции, останали на континента. Той показа, че споразуменията са безсмислени. Мюнхенското предателство послужи като „спусък“ и направи неибежна голямата война в Европа. Днес европейски политици и вчастност полските лидери, искат да заметат Мюнхенското предателство под килима. Защо? Фактът, че техните страни някога са нарушили ангажиментите си и са подкрепили Мюнхенското предателство и някои от тях дори са участвали в подялбата на плячката, не е единствената причина. Друга е, че е унизително да се припомня, че в онези драматични дни на 1938 г. СССР единствен застана на страната на Чехословакия.“

Според него Великобритания и Франция са се отметнали там от ангажиментите си за защита на Чехословакия и са насъсквали Германия, както и други от т.нар. Антикоминтерновска коалиция като Италия и Япония да се нахвърлят върху СССР и така взаимно да се изтощят, докато техните страни стоят встрани от пожара. „Въпреки това СССР използвя всяка възможност за създаване на антихитлеристка коалиция.“

Несправедливо е да се говори, че до избухването на войната е довела „двудневната визита в Москва на министъра на външните работи на нацистите Рибентроп“, продължава той.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.Коментар на новината чрез Facebook