Протежето на Меркел потвърди, че няма да се кандидатира за канцлер

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

© Reuters

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, потвърди, че няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори следващата година, но добави, че ще остане председател на партията докато не бъде намерен друг кандидат, предаде „Ройтерс“.

По време на пресконференция Крамп-Каренбауер посочи, че ще остане министър на отбраната до края на този мандат, който ще приключи през есента на 2021 г. Тя не смята, че решението ѝ ще повлияе на стабилността на управляващата коалиция на Меркел със социалдемократите.

Крамп-Каренбауер опитваше да утвърди контрола си върху партията, след като консерваторите в Тюрингия се договориха с крайнодясната „Алтернатива за Германия“ за избирането на местния премиер.

Необичайното решение на Меркел да се намеси в скандала, обявявайки, че е „непростимо“ демократичните партии да печелят мнозинства с помощта на „Алтернатива за Германия“, допълнително подчерта липсата на авторитет на Крамп-Каренбауер, отбелязва „Гардиън“.

Очакваше се 57-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана накратко АКК, да се кандидатира за канцлер на федералните избори през 2021 г. като председател на ХДС. Тя зае висшия партиен пост през 2018 г., когато Меркел обяви, че започва поетапно да се оттегля от политиката. Но оттогава АКК бе засегната от поредица скандали, последният от които се разигра миналата седмица в Тюрингия.

„Ройтерс“ отбелязва, че след поредица от гафове тя срещна много трудности да установи стабилен контрол над ХДС.

Решението на смятаната за наследник на Меркел да се оттегли от надпреварата за най-високия държавен пост поставя голяма въпросителна относно бъдещата политическа посока на Германия в момент, когато нейната икономика – четвъртата по големина в света, е сериозно застрашена от рецесия, а Европейският съюз търси да намери себе си след Брекзит.Коментар на новината чрез Facebook