През 2022 г. може да има готова ваксина, смятат в "Новартис"

Вас Нарасимхан

© Reuters

Вас Нарасимхан

Каквато и да е ваксина срещу новия коронавирус няма да е готова за прилагане поне в следващите 2 години, заяви директорът на швейцарския фармацевтичен гигант „Новартис“ (Novartis).

Компанията продаде през 2015 г. бизнеса си с ваксини на GlaxoSmithKline, която се състезава в момента за това кой първи ще направи добра защита срещу COVID-19.

Вас Нарасимхан казва пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (FAZ), че „резултатите от първите клинични изпитания на кандидатите трябва да са готови през есента и ако всичко се развие така, както се надяваме, ще отнеме 24 месеца преди да имаме ваксина“.

Компанията Moderna например съобщи, че в началото на лятото очаква да започне края на фаза на тестване на своя разработка. Но „Ройтерс“ припомня, че според екстерти ваксина ще има най-рано догодина, тя трябва да е финансово достъпна, а след това трябва и да се произведе в стотици милиони и дори милиарди бройки. Медицински персонал трябва да е инструктиран как да я поставя и да има инфраструктура и програма за разпространяването и поставянето.

Нарасимхан допълва в интервюто, че производството на достатчно бройки за целия свят е предизвикателство, защото ще трябва да се изпозлзват наличните мощности. Ново предприятие се строи обикновено за 3-4 години, но това е прекалено дълъг период.“Коментар на новината чрез Facebook