Почина актьорът Кърк Дъглас

Почина актьорът Кърк Дъглас

© Reuters

С огромна тъга аз и братята ми съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103 години.“

С това съобщение актьорът и носител на оскар Майкъл Дъглас обяви, че баща му – едно от прочутите имена от Златната епоха на Холивуд, е починал.

„За света той беше легенда, актьор от златната епоха на киното, който доживя до златните си години, един обичащ хората човек, чиято отдаденост на справедливостта и каузите, в които вярваше, станаха стандарт, към който всички да се стремим“, добави Майкъл Дъглас.

Във филмографията на Кърк Дългас има над 90 филма, заснети през 7 десетилетия. „Спартак“ и „Викингите“ го направиха истинска звезда през 50-те и 60-те години.

Той изигра важна роля и в движението срещу черните списъци в Холивуд на актьори, режисьори и сценарийсти, на които бе забранено да работят или бяха избягвани от студията заради връзките им с комунистическото движение през 50-те години. Дъглас казваше, че се гордее с това повече от успеха на всеки свой филм

Известен с атлетичността си в началото на кариерата, Кърк Дъглас бе поразен от инсулт на 80 години през 1996 г., което го остави с лицева парализа и затруднено говорене. Но две седмици по-късно той участва в церемонията за раздаване на наградите оскар, за да получи отличие за цялостен принос. Дъглас продължи да играе в малки роли чак до 2008 г.

„Чувството ми за хумор ме спаси“, сподели той през 2014 г., допълвайки, че е имал пристъпи на мисли за самоубийство. „Първоначално с имислех, че с живота ми е свършено. Но когато си напъхах пистолет в устата, си ударих един зъб. Оу! И ми стана смешно. Зъбобол ми попречи да се самоубия?“Коментар на новината чрез Facebook