Полша може в последния момент да отложи президентските избори

Президентът Анджей Дуда

© Reuters

Президентът Анджей Дуда

Броени дни преди гласуването в Полша за президент управляващата партия „Право и справедливост“ намекна днес, че може да отложи вота с 1-2 седмици. Това ще е отговор на засилените критики, че посред пандемията поставя политическите ползи пред здравето на хората. В страната има официално 14 000 заразени и 683 починали, а има и много въпросителни дали провеждане на избори не противоречи на конституцията в състояние на извънредно положение.

Вицепремиерът Яцек Сасин каза през радио „Зет“ днес, че „за 10 май ще е трудно“, и добави, че партията обсъжда провеждането на вота на 17 или 23 май. Поляците все още не знаят как ще гласуват – тази седмица предстоят важни решения за съдбата на вота – до четвъртък Сенатът (там доминира опозицията) трябва да одобри гласуване само по пощата.

Ако сенаторите отхвърлят този вариант, решението отива в долната камара, където някои депутати от коалиционните партньори на ПиС също са против гласуване по време на пандемия и предлагат удължаване мандата на Анджей Дуда с 2 години. Управляващите искат избори сега, докато популярността на Дуда е 42% от решилите да гласуват, поради което има спекулации и за ход с оставка на президента, за да се отложат изборите до средата на юли.Коментар на новината чрез Facebook