Полша започна строеж на газопровод от Дания

Полша започна строеж на газопровод от Дания

© baltic-pipe.eu

Полският газов оператор Gaz-System обяви в понеделник, че на 30 април е подписал договор с италианската група Saipem за изграждане на морски участък на газопровод от Дания. Стойността на споразумението със Saipem Limited – британското поделение на групата, е 280 млн. евро и работата по изпълнението му започва веднага.

Това е една от петте части на проекта Baltic Pipe, чиято цел е да свърже полската газопреносна мрежа с магистрален газопровод от Норвегия. Така Полша ще добави още една алтернатива за източник на газ, преди да изтече през 2022 г. многогодишният договор с „Газпром“.

Очаква се преминаващата през Дания и Балтийско море тръба да струва около 1.6 млрд евро, да е с капацитет 10 млрд. куб.м годишно и да заработи през октомври 2022 г.

Новината съобщи днес президентът Анджей Дуда, който е във финалните дни на кампания за преизбирането му. „Ако говорим за пълно разнообразяване на газовите доставки и пълна независимост от руския газ, това е важен момент по пътя към тази независимост.“Коментар на новината чрез Facebook