Половината испанци попадат под облекчени мерки за дистанция

Половината испанци попадат под облекчени мерки за дистанция

© Reuters

Половината испанци ще могат да се възползват от по-леките мерки за дистанция в идните дни, след като страната започна да разхлабва едни от най-тежките ограничения в Европа. Първите стъпки бяха предприети миналата седмица, но задаващата се „Фаза 1“, определена от правителството, е много по-сериозна.

Хората ще могат да пътуват в областите, в които живеят, както и да ходят на концерти и на театър. Разрешени ще бъдат и събиранията на до десет души. Баровете, ресторантите и магазините ще работят с ограничено работно време, музеите, фитнесите и хотелите също ще отворят за пръв път от два месеца.

Броят на починалите в събота е 179 в сравнение с 229 предишния ден и около 900 дневно в началото на април. Общият брой на жертвите на вируса е 26 хил., а заразените – 223 хил.

„Успяхме да си върнем 99% от територията, завладяна от вируса“, каза премиерът Педро Санчес в телевизионно обръщение, цитирано от „Ройтерс“. Той предупреди, че започването на „Фаза 1“ трябва да бъде внимателно и след като цялата страна навлезе в нея, ще бъде определен и период на национален траур. Правителството насърчи бизнеса да поддържа работата от вкъщи, където е възможно.

Засега тя ще обхване 51% от населението, но не и Мадрид и Барселона, които не изпълняват необходимите критерии. Столицата обяви 29 улици за пешеходни, за да предотврати струпване на пешеходци и спортуващи навън.Коментар на новината чрез Facebook