Под 50% от руснаците подкреят "зануляването" на мандатите на Путин

Под 50% от руснаците подкреят зануляването на мандатите на Путин

© Associated Press

Общо 48% от руснаците одобряват поправките в конституцията, които биха позволили на президента Владимир Путин да „занули“ мандатите си и се кандидатира за трети пореден път през 2024 г.

Това сочат данните от проучване на социологическия център „Левада“, публикувани първо от в. „Ведомости“. Според тях 23% от респондентите, попитани дали приемат поправките на депутата Валентина Терешкова, отговарят с „определено“, а 25 на сто – с „по-скоро“.

„Определено не одобрявам“ са посочили като отговор 30% от запитаните. „По-скоро не одобрявам“ е изборът на 17 на сто.

Разделението в Русия по въпроса е видимо. То се отразява и когато респондентите трябва да кажат дали искат нов президентски мандат на Путин: 46% са „за“, 40 на сто – „против“, при 54% „за“ през юли 2019 г.

Почти всеки четвърти (23%) казва, че поправките не пораждат у него особени чувства, положителни емоции изпитват 31 на сто (надежда – 19%, удовлетворени – 12%). Възмущение, недоумение и умора са посочили като емоции общо 36% от респондентите.

Директорът на „Левада“ Лев Гудков обяснява за изданието, че младите, образованите и московчаните в по-голямата си част са против зануляването, което ще стане възможно с изместен (за неопределена дата) плебисцит за предложените от първата жена космонавт конституционни промени. Бедната периферия, напротив, се уповава на Путин и властта като средство да „съхрани това, което има в момента“ на фона на ситуацията в обществото, резкия срив на рублата и удара на епидемията от COVID-19 по бизнеса и икономиката.

Миналата седмица съдът одобри поправките. Руските власти казаха, че те няма да влязат в сила без мнението на народа, но след приемането в парламента и решението на съда характерът на допитването, което Москва избягва да нарича референдум, не се смята за обвързващ.Коментар на новината чрез Facebook