Песимизмът на републиканците е рекордно висок за мандата на Тръмп

Песимизмът на републиканците е рекордно висок за мандата на Тръмп

© Reuters

Песимизмът на републиканците за бъдещето на страната е на най-високото си ниво за управлението на президента Доналд Тръмп – това показва проучване на „Ройтерс“/“Ипсос“. Само 46% от привържениците на тази партия са на мнение, че страната върви в правилната посока. Това число не е било толкова ниско от август 2017 г., когато расистко шествие в Шарлътсвил завърши с жертви на яростни сблъсъци с контрапротестиращи.

Сега пандемията от коронавируса, икономическото забавяне и масовите протести също обезкуражават десните избиратели в страната. В началото на март 70% от тях бяха оптимисти за бъдещето на държавата. Рейтингът на Тръмп остава стабилно на около 40%, като мнозинството републиканци го одобряват.

37% от републиканците смятат, че страната върви на зле; от тях 17% биха гласували за опонента на Тръмп – Джо Байдън, ако изборите бяха сега. 63% все пак ще се придържат към партийния кандидат.

Изборите вероятно ще се решат в няколко разделени щата, сред които Мичиган, Пенсилвания и Северна Каролина, които през 2016 г. изненадващо подкрепиха Тръмп. Всяко колебание на избирателите там би могло да промени изхода от вота за цялата страна.

Едно икономическо възстановяване през есента би било от полза за Тръмп – въпреки рекордната безработица, данни от петък показват, че през изминалия месец са създадени 2.5 млн. работни места и президентът обяви това за „най-великото завръщане в американската история“.

Междувременно все повече високопоставени републиканци открито заявяват, че няма да гласуват за Тръмп. През 2016 г. това бе лесно, защото той бе нов кандидат, за който малко хора мислеха, че ще спечели. През 2020 г. това решение означава за тях да се изправят срещу действащия президент на собствената си партия, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Сред тях, по източници на вестника, са бившият президент Джордж У. Буш, сенаторът и бивш кандидат за президент Мит Ромни, вдовицата на Джон Маккейн – Синди. Бившият държавен секретар Колин Пауъл обяви публично позицията си.

Самият Байдън планира да започне кампания на име „Републиканци за Байдън“, след като обедини окончателно своята партия, твърдят запознати със стратегията му.Коментар на новината чрез Facebook