Партията на Ердоган е белязана от нещастие, каза бившият премиер Давутоглу

Предизборни плакати с лика на тогавашния премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул, 2015 г.

© Murad Sezer, Reuters

Предизборни плакати с лика на тогавашния премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул, 2015 г.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган е изпълнена с повсеместно нещастие, заяви бившият премиер и външен министър Ахмет Давутоглу в интервю за „Файненшъл таймс“.

Той говори пред медията, след като преди три месеца критикува управлението на Ердоган от последните години. С тогавашната си изява Давутоглу подхрани спекулациите, че готви нов политически проект.

В публикуваната днес статия с акценти от разговора бившият премиер, напуснал през 2016 г. след нарастващо напрежение между него и Ердоган, обяснява за британското издание, че е възможно да поведе отцепническо крило, което да стане следващата консервативна алтернатива на ПСР. Според него управляващата партия се е отклонила от основните си цели. Някога хвалена заради „справедливостта, свободата, свободата на мисъл, свободата на изразяване“, през последните три години тези ценности, „които уважавахме през целия си живот, биваха пренебрегвани“, твърди Давутоглу.

Според него смяната на парламентарната система с президентска е нанесла „щети на основните структури“ в страната. Давутоглу още усеща „отговорността“ да опита да реформира партията отвътре, но няма „много надежда“ за това.

Есента се посочваше като възможен момент за начало на партията му (макар той да не поставя времеви рамки в интервюто с „Файненшъл таймс“). Тя същевременно не е единствената, която се очаква да се появи в консервативното пространство. Бившият министър на икономиката Али Бабаджан, който е и съосновател на ПСР, официално напусна партията, за да създаде нова. Проучване на института PIAR от този месец сочи, че 80% от гласоподавателите на ПСР не биха подкрепили партия на Давутоглу, но повече биха били благосклонни към такава на Бабаджан (двамата бивши министри не са в добри отношения).

Все пак „Файненшъл таймс“ отбелязва, че изразяваната от подобни партийни ветерани критика е „безпрецедентно предизвикателство“ за Ердоган, изправен пред икономически проблеми и напрежение със Запада. Помолен да коментира възможността за конкурентни партии, той вече предупреди, че „който участва в подобно предателство, ще плати висока цена“.

Към Давутоглу обаче има критики от привърженици на опозицията – някогашният архитект на турската външна политика се описва от тях като обвиняван за регионалната изолация на страната по време на Арабската пролет, както и за потъпкването на човешките права и свободата на изразяване в Турция, тенденции още отпреди оставката му през 2016 г.Коментар на новината чрез Facebook